Александар Антић: Панчевачка „Азотара“ прво иде у стечај, па на продају

Азотара и поред свих покушаја не успева да оствари позитивне резултате па је стечај реалан потез, наводи се у саопштењу Министарства рударства.

Министарство рударства је подсетило и да је протеклих неколико година влада је уложила огромне напоре да помогне предузећима из хемијског комплекса да стабилизују своје пословање, реше проблеме историјских дуговања и обезбеде услове за производњу која неће стварати додатне губитке.

Како наводе, то је довело до тога да Петрохемија значајно боље ради и остварује добит, да МСК не ствара губитке и да су обе компаније у процесу приватизације/проналаска стратешког партнера.

„Нажалост, Азотара и поред свих покушаја да се повећа ефикасност и смање трошкови улазних сировина, не успева да оствари позитивне пословне резултате“, рекао је министар рударства Александар Антић.

„Због тога покретање стечајног поступка у овој ситуацији је не само испуњење обавеза према ММФ-у, већ пре свега одговоран однос према грађанима Србије, узимајући у обзир, да би из Буџета били у обавези да плаћамо све дугове које Азотара ствара“, објаснио је он.

У саопштењу се наводи и да су представници владе у контакту са руководством Азотаре и представницима синдиката, како би се у транзиционом периоду обезбедили нужни технолошко-еколошки процеси и социјални програм за запослене.

„Након спроведеног стечајног поступка, Азотара ће у складу са Законом бити понуђена на продају, што ће омогућити да евентуални нови власници поново организују производњу, на ефикаснији начин и без оптерећења старим дуговањима“, истакао је Антић.

(Б92)

 

http://91.222.7.144/hronika/aleksandar-antic-pancevacka-azotara-prvo-ide-u-stecaj-pa-na-prodaju.html