Александар Вучић са Дејвидом Мекалистером у Београду: Очекујем позитиван извештај ЕП о напретку Србије; Знам да Србија нешто мора да уради по питању Косова, али не знам шта, а чини ми се да ни Европа не зна

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, да очекује да извештај о напретку буде позитиван, да је Србија задовољна економским реформама и да је остало да много уради по питању владавине права.

Вучић је рекао да се нада да ће почетком новембра почети скупштинска процедура која се односи на измене Устава Србије у вези са правосудним делом, јер је то веома важно за поглавља о владавини права у европским интеграцијама – 23 и 24.

Он је рекао да је задовољан економским напретком, да ће јавни дуг 1. јануара бити испод 50 одсто бруто-домаћег производа, да је Србија медју земљама са највишим растом у Европи и да директне стране инвестиције у Србији чине 56 одсто укупних директних страних инвестиција на Западном Балкану.

Вучић је рекао и да је Поглавље 35 о Косову од посебног значаја за Србију и да представља неку врсту услова за евроинтеграције Србије.

„Упознао сам Дејвида Мекалистера са свим што се збива са Косовом и Метохијом. Нисам имао много добрих вести. Добро је да имамо мир, неку врсту стабилности, а до кад и како ће то да траје, нити ја знам, нити било ко други зна. Ми ћемо чувати мир, трудити се да одржимо стабилност, али за танго је потребно двоје“, рекао је Вучић.

Мекалистер: Нова поглавља можда буду отворена у децембру

Србија је на правом путу, неколико преговарачких поглавља са ЕУ су технички спремна и ја се надам да могу да буду отворена на следећој међудржавној конференцији 10. децембра у Бриселу, рекао је вечерас известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

Што више се отвори тим боље биће добар сигнал  да наставе са реформама и у скалду са преговарачким оквором.

Он је на заједничкој конференцији за штампу после разговора с председником Србије Александром Вучићем рекао да отварање поглавља не зависи од њега, али се нада да ће следећи извештај Брисела о напретку Србије у процесу евроинтеграција бити „јасан сигнал Србији и њеним грађанима да наставе са реформама“.

Он је након сасанка са председником Србије Александром Вучићем изјавио да се нада да ће тај извештај бити усвојен са „широком већином“, односно да очекује велику подршку посланика у Европском парламенту.

Мекалистер је, такође, рекао да је „увек добро чути шта председник Србије Вучић има да каже (о Извештају)“, да су текст Извештаја заједно размотрили, и да је процес приступања ЕУ „веома сложен“.

„Овде говоримо о великом послу, који захтева бројне и сложене реформе. Србија са 14 отворених поглавља наставља свој пут (ка ЕУ). Неколико нових поглавља је технички спремно за отварање и ја ћу инсистирати на Међувладиној конференцији Србије и ЕУ да се што више нових поглавља отвори“, рекао је Мекалистер и додао да отварање поглавља представља охрабрујући сигнал да се са реформама настави.

За даљи напредак у процесу приступања ЕУ, Мекалистер је као најважнија издвојио поглавља 23 и 24, као и континуирани ангажман у преговорима са Косовом.

„Нормализација односа Београда и Приштине важна за регион“

Известилац Европског парламента за Србију изјавио је да је нормализација односа Београда и Приштине веома важна ствар, не само за Србију и Косово, већ и за регион.

„Председници (Србије Александар) Вучић и (Косова Хашим) Тачи су показали приврженост томе да нормализацију подигну на виши ниво, а та нормализација би била велика ствар не само за две државе него и за регион“, рекао је Мекалистер.

Он је рекао да о темама даљих преговора заједнички одлучују обе стране, и да он не може да предвиди ни ток ни датум и да само може да охрабри Београд и Приштину да наставе.

Европски известилац је рекао да је услов за договор да буде узајаман и да узима у обзир међународно право.

Мекалистер је рекао да му је драго да постоји сагласност да се у региону не смеју стварати хомогене, једнонационалне државе.

Вучић: Немам појма шта Запад хоће од Србије, али Србија неће пристати да призна независност Косова, како би они волели, па макар ме са три мотке тукли по глави

Он је додао да „нема појма“ шта међународни фактор хоће од Србије, као и да не зна шта очекује од Србије.

„Кад је Србија нешто рекла да мисли да би могло да буде решење, онда су све мотке овог света покупиле да ми излупају по глави и да ми кажу  – то тако не може,  и да ми објасне како ми отварамо Пандорину кутију, а не они 2008. кад’ су признали независност Косова, и 2006. кад’ су учествовали у отцепљењу Црне Горе. Као што видите, негде сам сит и нашег ћутања и понижавања Србије. Ја сам упознао господина Мекалистера са свим оним што се збива на Косову и Метохији, нисам имао много добрих вести да кажем, али ваљда и када сам мислио да сам имао добре вести да изговорим, очигледно је да су за све друге то биле лоше вести. Више нисам сигуран шта су добре шта су лоше вести,“ и вечерас говори Председник Србије Александар Вучић – у заједничком обраћању са известиоцем европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером.

„Што се тиче међународних фактора, рекао сам Мекалистеру да немам појма шта они хоће од Србије. Србија неће пристати да призна независност Косова, па макар ме са три мотке тукли по глави, ја то нећу да прихватим“, рекао је Вучић.

„Спремни смо да разговоре наставимо. Дијалог морамо да претпоставимо свакој врсти другачијег решавања проблема“, рекао је Вучић и додао да зна да Србија нешто мора да уради по питању Косова, али да не зна шта, као и да му се чини да ни Европа не зна баш шта треба учинити.

Он је рекао да је ускоро 2.000. дан како Приштина није основала Заједницу српских општина.

„Не очекујем да то испуне, да ће је икада испунити, да ће их ико питати, ни ми их више нећемо питати“, рекао је Вучић.

Он је додао да не може да одговара онима који тврде да Србија разграничењем са Албанцима отвара „Пандорину кутију“, а не мисле да су је они отворили када су признали независност Косова и помогли одвајање Црне Горе од Југославије.

Говорећи о региону, Вучић је рекао да Србија покушава да има најбоље односе са свима, без обзира на поруке околине према Србији, а да ће „фрустрације и комплексе“ неких земаља у региону оставити за вечеру са Мекалистером.

„Можда је добро да ништа ни не говорим. Мислим да су они сити свих наших прича, као што сам и ја сит“, рекао је Вучић.

„Неће се косовска војска шетати Севером, па и мени није било омогућено да се крећем где год хоћу“

Председник Вучић изјавио је да војска Косова неће шетати по северу Косова.

„Било је питање односа ЕУ према упаду са дугим цевима. Па видео сам да су многи говорили да је нормално да се председник Косова креће куда он хоће. Па нормално је да се ваљда председник Србије креће где хоће, јер по резулуцији 1244, то није територија независне државе, већ припада једној другој држави.

Па мени није било омогућено да се крећем где год хоћу, него су палили тамо путеве, тракторе, гуме – нема шта нису радили. И то су их палили они који су дан пре тога дали своју сагласност за мој долазак и обилазак тог места, који сам обавио и складу са свим Бриселским договорима. Па су рекли, е не можеш да дођеш да бисмо ти ми велики хероји показали како смо јаки. Ко си ти да видиш Србе у селу Бање? А онда су рекли, а ми моћемо да се крећемо како год хоћемо. Можеш да се крећеш како год хоћеш, а не можеш да се крећеш са дугим цевима, јер то је оно што смо ми договарали у Бриселу.

За то постоје само два услова: Један је да имате сагласност НАТО-а, прихватам – то сте имали, али су два кумулативна услова. Други услов нисте имали никако, а други услов је сагласност локалних Срба, локалних српских заједница за упад са дугим цевима било каквих безбедносних снага и оружаних снага. Ког сте Србина питали за то?! Нисте обавестили. Што се ми договарамо у Бриселу ако ништа да поштујете?

 

Ми смо потписали Бриселски споразум. Командант Косовске полиције је Србин, он управља целим регионом севера. По члану 9. Бриселског споразума, ниједан полицајац, ни један Србин на Северу није имао појма о чему се ради кад су неки до зуба наоружани упали на Север Косова. Шта то њих секира? 2000 дана је прошло од када нису формирали Заједницу српских општина. Све може против Срба само се не зна докле све то може, али до сад’ је то могло. Ваљда рачунају да то може и у будуће.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре, након састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Макалистером, рекао да је европског званичника обавестио о „не много добрим“ стварима и ситуацији на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да је 10. октобра двехиљадити дан откако није формирана Заједница српских општина, што је била једина обавеза Приштине из Бриселског спразума, док је Србија са своје стране испунила све обавезе.

Вучић не иде у Источно Сарајево, то је одлучио после молбе Милорада Додика

Председник Србије је рекао да неће сутра ићи у Источно Сарајево, да је то одлучио после молбе Милорада Додика, а пре свега зато да не би дао прилику да Србија буде оптужена за мешање у изборе у БиХ.

Рекао је да се „Србија није мешала, за разлику од неких других, у изборни процес у БиХ“ и додао да није заборавио шта је рекао људима и да ће на једном или више примера схватити шта су радили неки на изборима и докле се ишло како би се утицало пре свега на изборну вољу српског народа.

„Молим све Србе да у демократској атмосфери проведу изборе у РС и желим успешно окончање избора у БиХ, као што желим добре односе са БиХ“, навео је председник Србије.

Вучић је најавио да ће, они који су покушавали Србију да оптужбе, кријући неке друге, добити одговарајући одговор чим се изборни процес заврши.

Вучић: Не потцењујем македонски народ

Председник Вучић истакао је рекао да подржава договор Скопља и Атине, али да не потцењује народ у Македонији, који је, на референдуму око имена те државе, донео јасну и недвосмислену одлуку.

„Сматрао сам да је тај договор добар и то сматрам и данас. Сматрам да је сваки договор веома важан за народ обе земље. Ми се нисмо мешали у унутрашње ствари две државе, иако смо ја као председник и влада подржали договор“, рекао је Вучић.

Председник Србије је, међутим, нагласио да „није слеп да не види шта се догодило и шта је порука народа“:

„Народ у Македонији је донео јасну и недвосмислену одлуку и нећу, као неки други, да је игноришем“, рекао је он.

Вучић је рекао да жели све најбоље и успех Македонији и Грчкој, јер се ради о два братска народа.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер стигао је у посету Србији, а вечерас је разговарао с председником Србије Александром Вучићем.

Након састанка Вучића и Макалистера у здању на Андрићевом венцу најављено је и обраћање медијима.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је раније за РТС да Мекалистер долази у Београд како би чуо коментаре и мишљење Србије на нацрт резолуције о напретку на европском путу.

Како је навела, резолуција садржи и политичке коментаре и оцене о томе како се спроводе реформе, а Мекалистер долази да чује мишљење Србије на предлоге амандмана које су дали европосланици.

Јадранка Јоксимовић ће сутра разговарати са Мекалистером.

(Агенције)

 

http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-sa-dejvidom-mekalisterom-u-beogradu-ocekujem-da-izvestaj-o-napretku-srbije-bude-pozitivan-nemam-pojma-sta-medjunarodni-faktor-hoce-od-srbije-po-pitanju-kosova.html