Америка против Унмика на Косову – наставак рата против Русије

Милан ДОБРОМИРОВИЋ

Сада већ бивша амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Савету безбедности Уједињених нација Ники Хејли у дану када је поднела оставку на ту функцију послала је писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у ком тражи да се направи излазна стратегија за Унмик на Косову и Метохији. Другим, једноставнијим речима, Американци траже да се из јужне српске покрајине уклони и последњи траг Уједињених нација, последњи трачак наде за Србе на Косову. Аргументација дотичне госпође која се наводи у писму гласи да су привремене приштинске институције достигле ниво који више не захтева присуство ове међународне мисије на Косову. Да ли је баш тако?

Niki HejliОБАВИЛА СВОЈ ЗАДАТАК Ники Хејли

Основна улога Унмика на Косову је остваривање принципа на којима почивају УН. То је, пре свега, повратак прогнаних људи на своја огњишта, безбедност и сигурност за Србе у покрајини, као и остварицање свих других права. Ништа од овога није спроведено у дело. И то не толико кривицом Унмика. Јер, тој мисији на неки начин сметају Кфор и Еулекс, мисије које су НАТО пакт, односно Европска унија послале на Косово. Нажалост, уз пристанак тадашње власти у Србији. Те две мисије нису нимало случајно послате у покрајину. Њихов основни циљ, бар када погледамо оно што су одрадиле претходних година, био је да припреме терен за елиминацију Унмика, односно УН на Косову. Зашто? Зато што Србија у УН има велику подршку Русије, Кине и још неких великих сила које не дозвољавају губернаторски однос Вашингтона, или бар једног његовог дела, према Србији и њеној јужној покрајини.

Оно што је свима некако промакло, а врло је важно, јесте питање зашто су Американци баш сада поднели формални захтев за одлазак Унмика са Косова? Има ли то везе са предстојећом борбом Београда и Приштине у вези са евентуалним чланством лажне државе Косово у Интерполу?

Unmik

Уосталом, да се не лажемо, сваки потез који Американци повуку у вези са Косовом у својој позадини садржи и притајени обрачун са Русима. Тако је и са Унмиком. Тако је и са Интерполом. Тако ће бити и у свакој борби Приштине и Београда.

 

https://milandobromirovic.wordpress.com/author/milandobromirovic/