АМЕРИКАНЦИ СЕ МАСОВНО СУДЕ СА МОНСАНТОМ ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА РАКА КОД СТАНОВНИШТВА УЗ ПОМОЋ ХЕРБИЦИТА РАУНДАП

  • Транснационална корпорација Bayer-Monsanto, једна од главних у производњи генетски модификоване хране, нашла се у центру скандала. Наиме, после пресуде суда САД (такође и других судова у различитим државама) у којој је прихваћен налаз вештака да хербицид „Раундап“ (Roundup) изазива онколошка оболења, становници ове земље пресавили су табак и тужили компанију тражећи одштету. Није још утврђен тачан број тужби, али према писању медија ради се о најмање 10.000, при чему се захтевају одштете од више милијарди долара. Сама компанија „Бајер“, саопштила је приликом куповине „Монсанта“ да је наследила 5.200 тужби

 

Све је кренуло када је суд у Сан Франциску пресудио у корист школског вртлара Диуејна Џонсона, који је користио хербицид „Раундап“ за заштиту биља и добио рак. Суд је пресудио да је компанија „Монсантно“ крива и да као одштету исплати 289 милиона долара.

Потом се у цео процес укључила Француска која се заложила и за забрану примене глифосата у Европи, те је започела акцију лобирања да је подрже и друге државе у овом делу света. Да подсетимо, председничка кампања актуелног председника Француске, садржавала је обећање да ће, уколико дође на власт, до 2021. забранити употребу хемикалија у пољопривреди.

Да за компанију и САД невоља буде већа и Вијетнам је тужио САД, које су током агресије на ову земљу 1960-1970. применили напад хемијским оружјем које је претеча „Раундапа“, а производиле су га фабрике у власништву садашње компаније Bayer-Monsanto.

Најинтерсантније је то, како пишу амерички медији, да је за „погром“ „Монсанта“ одговоран председник Доналд Трамп, коме се није допало што се компаније преместила у Немачку, као и везе компаније са Хилари Клинтон, која је била њен лобиста. Позната је и чињеница када је Хилари Клинтон била на правној пракси у Арканзасу, да је радила као адвокат који је штитио „Монсанто“, као и друге сличне гиганте. Такође је познато да су све те компаније, на челу са „Монсантом“ дале огромне прилоге за Фонд Хилари Клинтон (на пример, од „Монсанта” милион, а од „Доу хемикала“ око пет милиона долара. Ово је важно, јер „Бајерн“ очигледно неће имати заштиту Беле куће, те ће Трамп пустити „да грехе Монсанта плате Немци“.

 

ИЗВОР: Центар академске речи

 

АМЕРИКАНЦИ СЕ МАСОВНО СУДЕ СА МОНСАНТОМ ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА РАКА КОД СТАНОВНИШТВА УЗ ПОМОЋ ХЕРБИЦИТА РАУНДАП