Ангела Меркел: Импресионирана сам на који начин Србија иде путем реформи; Нећу да дајем савете у вези признања Косова, иницијатива креће из региона; Александар Вучић: Спремни смо за компромисно решење тако да обе стране нешто изгубе

Председник Србије Александар Вучић допутовао је током преподнева у радну посету Берлину, на позив канцеларке Ангеле Меркел, са којом се састаo по 11. пут, и то у тренутку када је питање споразума Београда и Приштине у врху агенде готово свих европских званичника и центара политичке моћи.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да Немачка охрабрује Србију да настави реформе и подржава европску перспективу Србије. Председник Србије Александар Вучић напомиње да Србија и Немачка имају рекордну трговинску размену од 4,4 милијарде.

Ангела Меркел је, на заједничкој прес-конференцији са Александром Вучићем, рекла да је Немачка импресиониранана који начин Србија иде путем реформи и похвалила рад на борби против корупције.

„Ценим рад Александра Вучића и што се тиче сарадње држава Западног Балкана и желим му успех у том послу који није увек једноставан“, рекла је Ангела Меркел.

Она је поновила да њена земља пружа подршку Србији и додала:

„Преговори о прикључењу могу да буду успешни ако се реформе даље развијају у домену правне државе и у светлу питања односа са Косовом. Зато смо се делимично осврнули на питање како можемо да дођемо до правног оквира, уговорног решења за Косово“, рекла је Меркел.

Додала је да треба решити и низ питања у региону и истакла да званични Берлин „цени учешће председника Вучића у погледу сарадње земаља Западног Балкана“.

.@avucic: Bez zainteresovanosti stvari u regionu bi izgledale mnogo lošije.

Na pitanje da li Srbija treba da prizna Kosovo, kaže: „Inicijativa kreće iz regiona. Neću davati savete.“

Истакла је да Немачка жели да подржи пут Србије и даље. Канцеларка је додала да је постигнут Споразум о ратним меморијалима и местима страдалих током ратова на територији Србије и Југославије.

„Радује ме такође и да је у оквиру данашњих разговора решено питање ратних меморијала, што је кључна тачка у односима наших земаља и то је поклон који је донео председник Србије“, рекла је Меркел.

Вучић: Немци су нам помогли да превазиђемо економску ситуацију

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је за њега част што је, као председник релативно мале земље, гост немачке канцеларке.

„То показује колика је њена озбиљност у решавању европских проблема. Познато је да се ја никоме не удварам нити додворавам, али без Меркелове и њеног труда и ангажмана, плашим се да бисмо имали тежу ситуацију у овом делу Европе“, каже Вучић.

„Србија је посвећена миру и стабилности на Западном Балкану и рачуна на даљу подршку Немачке и канцеларке Ангеле Меркел, какву је и до сада имала.“

Додаје да се плаши да би без њене заинтересованости ствари изгледале лошије.

„Србија и Немачка имају рекордну трговинску размену од 4,4 милијарде и захваљујући немачким инвестицијама у Србији, наш извоз за Немачку је достигао 1,9 милијарди“, напомиње српски председник.

Каже да немачке компаније у Србији запошљавају 43.000 људи.

„Немци су нам помогли да превазиђемо економску ситуацију. Поправили смо позицију за 50 места на Дуинг листи Светске банке“, истиче Вучић.

Каже да је поносан на Споразум о ратним меморијалима и местима страдалих током ратова на територији Србије и Југославије.

„То води до коначног политичког помирења и није чудо што за нас Немачка постаје најзначајнија земља у економском али полако и политичком смислу“, сматра Вучић.

Тешки задаци су пред Србијом

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Берлину да је пред Србијом тежак пут у реформама, као и тешка препрека која се тиче решавања односа Београда и Приштине.

На конференцији за новинаре с немачком канцеларком Ангелом Меркел Вучић је рекао да је Србија спремна за компромисно решење тако да и једна и друга страна нешто изгубе и додао да Србија не сме да буде потпуни губитник.

Вучић је рекао да се нада да ће уз подршку Немачке и Меркел бити постигнуто компромисно решење за Косово.

Истиче да Србија зна колико су тешки задаци пред њом.

„Много тога треба да урадимо и тешка препрека се се зове решавање односа између Београда и Приштине. Нисам крио пред госпођом Меркел са колико проблема се суочавамо и радићемо на томе, јер сам рекао Ангели Меркел да је важније љубити земљу своје деце него земљу својих предака“, наводи Вучић.

Каже да је Србија спремна за компромисна решења али да је за нас тешко решење да Србија буде апсолутни губитник у свему.

„Ми смо разумели све поруке Меркелове и захваљујем јој се што нас је саслушала. Уверен сам да ћемо и кроз Берлинску конференцију и даљу сарадњу са ЕУ наставити на јачању конкретних резултата“, закључује председник Србије.

Александар Вучић се око поднева састао са канцеларком Ангелом Меркел, која га је срдачно дочекала испред седишта кацеларске службе у Берлину. После састанка, Вучић и Меркел ће се, како се очекује, обратити новинарима.

Ово је 11. састанак Александра Вучића с немачком канцеларком. Према најавама канцеларкиног кабинета, главне теме састанка биће билатерални односи, регионална питања, као и европске и економско политичке теме.

Председника Србије је, на берлинском аеродрому, по слетању дочекао почасни вод немачке војске.

Српски председник је позив канцеларке за данашњи састанак добио у тренутку када је питање споразума Београда и Приштине у врху агенде готово свих европских званичника и центара политичке моћи.

Уочи сусрета са Ангелом Меркел, за коју каже да је „најважнији и највећи европски лидер“, Вучић је рекао да у Берлин иде како би од канцеларке чуо како она види однос Београда и Приштине, односе у региону, али и да тражи подршку у потрази за компромисом између Београда и Приштине.

„Желим да видим како Меркелова гледа на то. Моје ће бити више да слушам, али ћу наравно и рећи интересе Србије“, рекао је Вучић.

Иначе, председник Вучић допутовао је у Берлин након што је Меркелова од своје странке добила јасну подршку за коалициони споразум са Социјалдемократском партијом Немачке (СПД).

Истовремено, Меркелова је, према оцени експерата за спољну политику, права адреса за консултације о решавању питања Косова и Метохије.

Немачка, наиме, и даље води кључне процесе у ЕУ, а и до сада је њена реч била пресудна и по питању напретка Србије у преговорима о прикључењу, тачније о томе шта све Србија треба да уради да стигне до врата ЕУ.

Не треба сумњати да ће Ангела Меркел пренети председнику Вучићу став и по питању Косова и Метохије, односно споразума Београда и Приштине.

Ако је реч о економским односима две земље, она, према речима председника Србије, напредује.

Вучић је, како је рекао уочи пута у Берлин, захвалан на томе што је данас 43.000 људи у Србији запослено у немачким компанијама, а било их је 17.000 када је он постао премијер.

Најавио је да ће се тај број даље повећавати „из дана у дан“, јер ће он у наредних два или три месеца отворити три или четири немачке компаније.

Економска сарадња са Немачком напредује, политичка је добра, нагласио је председник Србије.

(Агенције)

 

http://www.nspm.rs/hronika/berlin-aleksandar-vucic-danas-se-sastaje-s-angelom-merkel.html