Ангела Меркел: Изградња „Северног тока 2“ није могућа без прецизирања улоге Украјине у копненом транзиту руског гаса према Европи

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је да је пројекат подводног руско-немачког гасовода „Северни ток два“ није могућ без прецизирања улоге Украјине у копненом транзиту руског гаса према Европи.

„Није могуће да због ‘Северног тока 2’ Украјина нема никакав значај за транзит гаса“, рекла је Меркел на конференцији за новинаре с украјинским председником Петром Порошенком, пренео је Франс прес.

„Северни ток 2“ је проширење постојећег гасовода кроз Балтичко море, чиме се заобилазе источноевропске земље које учествују у транзиту руског гаса ка другим земљама Европе.

Тим гасоводом, који критикују неке земље ЕУ и Кијев, треба да се омогући да више руског гаса стигне директно у Немачку преко Балтичког мора, заобилазећи Украјину.

Тиме би Украјина била лишена наплате права на транзит од Москве, што јој је важан извор прихода.

У интервјуу за немачки дневник Ханделсблат, Порошенко је затражио да се одустане од тог пројекта који води руски гигант Гаспром и са којим је Немачка блиско повезана и оптужује се Русија да жели да уведе Украјини економску и енергетску блокаду.

Први гасовод „Северни ток један“ већ ради.

„Пројект у коме нема јасноће о улози Украјине у транзиту није могућ“, рекла је Меркел и додала да ће и политички фактори бити узети у разматрање.

Немачка је дуго бранила „Северни ток два“ као чисто комерцијални пројект и крајем марта је укинула последње препреке за његову изградњу и за експлоатацију руског гасовода у њеним водама.

Неочекивана изјава немачке канцеларке наговештава нови спор са Москвом, наводи агенција Франс прес, подсећајући да тензије између Запада и Русије не престају да расту последњих година, посебно због сукоба на истоку Украјине у коме се супротстављају проруски сепаратисти са снагама Кијева.

(Бета)