Британски инвестициони фонд постао нови власник СББ и Н1 телевизије

Америчка инвестициона компанија ККР продала је већински удео у европској телекомуникационој компанији Јунајтед груп британској компанији БЦ партнер.

Јунајтед груп је власник кабловског оператера СББ, а у заједничком саопштењу две компаније нису објављени финансијски услови продаје нити тачна велична удела.

Вол стрит џорнал наводи да је, према људима упознатим с детаљима, вредност Јунајтед групе у договору процењена на 2,6 милијарди евра (3,04 милијарде долара), укључујући дуг.

Јунајтед група, створена 2007. спајањем СББ-а, Телемаха (Телемацх) Словеније и Телемаха Босна, власник је кабловског оператера СББ у Србији, Телемаха у Словенији, БиХ и Црној Гори, као и канала Спорт клуба, Н1, Синеманије, ТОП-а, Ултре, Гранда и других.

Утицајни њујоршки лист наводи да договор о продаји удела у Јунајтед групи подвлачи притисак с којим се суочавају телекомуникационе и кабловске компаније да понуде широк опсег услуга, као и спортског и забавног садржаја како би повећале приходе и одбиле конкуренцију.

Међу последњим великим таквим споразумима је продаја британског Скаја (Скy) америчкој корпорацији Комкаст (Цомцаст) за 38,8 милијарди долара. Водафон груп (Водапхоне Гроуп) је раније ове године постигла договор од 23 милијарди долара за куповину више европских кабловских оператера.

Јунајтед група са седиштем у Амстердаму описује себе као највећег алтернативног провајдера телекомуникационих услуга у земљама бивше Југославије.

ККР је купила Јунајтед групу 2014. за непознату суму. Од тада је број корисника Јунајтеда порастао са 1,89 милиона на 3,67 милиона. У последњих 12 месеци, према подацима са сајта компаније, имала је 556,7 милиона долара прихода.

Вол стрит џорнал наводи да се не може сазнати колики је профит имала ККР, која ће задржати мањински удео у Јунајтеду.

Јунајтед су хтели да купе и Синвен партнерс (Цинвен Партнерс) и Ворбург пинкус (Wарбург Пинцус), додаје лист.

БЦ партнерс је претходно имала неколико успешних послова у комуникационом сектору, наводи Вол стрит џорнал и додаје да новац за Јунајтед долази из фонда од седам милијарди долара које је прикупила раније ове године за куповину компанија у Европи и САД.

У званичном саопштењу се наводи да ће ККР задржати значајни мањински део акција.

„Одушевљени смо менаџерским тимом Јунајтед групе и подршком ККР-а у будућем расту компаније. Јунајтед група се одликује високим квалитетом, уз дифузне карактеристике раста, водећу инфраструктуру, разнолик садржај и лојалне кориснике“, изјавио је Никос Стафонулос, партнер у БЦ партнерс.

Компанија БЦ партнер је водећа међународна инвестициона фирма са више од 18 милијарди евра вредности у пословима са приватним капиталом и кредитима. Основана је 1986. године и већ три деценије има активну улогу у развоју европског откупног тржишта.

Од почетка, приватни капитал БЦ партнерс имао је 104 приватне инвестиције у компаније са укупном вредношћу од 129 милијарди евра и тренутно улаже у десети приватни акцијски фонд.

Б92

 

https://www.srbijadanas.net/britanski-investicioni-fond-postao-novi-vlasnik-sbb-i-n1-televizije/