Буњевци у Војводини неће више да буду Хрвати

Нови Сад – Буњевачки савет тражи доношење Декларације о поништавању акта насилне асимилације Буњеваца.

 

 

Саопштење Националног савета буњевачке националне мањине, које је потписала његова председница Сузана Кујунџић Остојић, а везано за Декларацију о поништавању акта насилне асимилације Буњеваца, преносимо у целости.

 

Bunjevački savet traži donošenje Deklaracije o poništavanju akta nasilne asimilacije Bunjevaca

(фото:Суботица.ком)

 

Национални савет буњевачке националне мањине указује да је на данашњи дан, пре 73 године, донета наредба ГНОВ-а, којом је Буњевцима одузето право на лично изјашњење о својој националној припадности и којом је извршена потпуна асимилација Буњеваца у Хрвате. Буњевци су, на жалост, и данас изложени оспоравању сопственог идентитета, језика и културе, иако имају свој Национални савет и признати су у Републици Србији као аутохтона национална мањина. Бројни су примери оваквог деловања и постоје структуре које се понашају као да је наредба и данас на снази.

 

(фото:Суботица.ком)

Национални савет буњевачке националне мањине је поднео иницијативу Скупштини АПВ, да донесе Декларацију којом би се наредба ГНООВ-а од 14. маја 1945. године окарактерисала као акт насилне асимилације и којом би се коначно констатовала ништавност тог акта.

Влада Војводине је јавно подржала ову иницијативу, али до данас ништа није учињено по овом питању.

Национални савет буњевачке националне мањине и даље инстистира на доношењу Декларације, јер је то једини начин да се зауставе негативни токови и отворе путеви нормалне комуникације и сарадње.

 

 

Суботица.ком

 

Васељенска ТВ