Бивши двоструки шпијун Сергеј Скрипаљ тајно је посећивао Праг 2012. године и састајао се са службеницима чешке обавештајне службе, објавио је чешки портал Риспект, преноси Тас с.


„Скрипаљ је најмање једном посетио Праг 2012. године, а упркос чињеници да су то биле кратка посете, његов пут је био користан за локалну обавештајну службу. Представници чешке обавештајне службе састали су се најмање једном са њим и у Великој Британији“, тврди чешки портал.

Након што се преселио уВелику Британију, Скрипаљ је сарађивао са британском обавештајном службом МИ-6 како би разоткрио руску мрежу агената (у западним земљама), пише чешки лист и навиди да се састајао са представницима обавештајних служби земаља партнера Велике Британије, укључујући и Чешку.

Портал, међутим, тврди да недавно тровање Сергеја Скрипаља и његове ћерке није повезано са његовом посетом Прагу.

Скрипаљ и његова ћерка пронађени су 4. марта у Салсберију у јужној Енглеској, без свести и касније је утврђено да су отровани нервним агенсом новичоком.

Лондон је за њихово тровање оптужио Русију, а Организација за забрану хемијског оружја потврдила је да су они отровани тим агенсом, али не и његово порекло.