Да ли ће режим новцем пореских обвезника Србије финансирати муслимански филм о Сребреници?

Продуценти филма о Сребреници, који припрема награђивана редитељка из Босне и Херцеговине Јасмила Жбанић, затражиће финансијску помоћ од Србије.

Они планирају да понуде Србији да уђе у копродукцију пројекта који се бави једном од најболнијих тема у њеној скоријој историји а чији је један од протагониста ратни командант Војске Републике Српске Ратко Младић.

Помоћ у реализацији неког пројекта дели се преко Филмског центра Србије који има Конкурс за мањинске копродукције и на којем су последњих година средства добијали значајни редитељи из региона попут Далибора Матанића и многих других.

Јасмила Жбанић (44), уз оскаровца Даниса Тановића, предводи групу филмских стваралаца из БиХ која се формирала и огласила после рата. За филм “Грбавица” је 2006. награђена Златним медведом у Берлину. То дело се памти по маестралној улози Мирјане Карановић, а у Београду је приказано практично одмах после Берлина, дан по завршетку званичног програма Феста у Сава центру као посебан додатак те манифестације.

Говорећи о припреми филма о Сребреници за босанске медије она је навела да јој је партнерка у том пројекту Ђемила Талић Габријел, која живи у Аустралији и која је била продуценткиња у њеном претходном остварењу “За оне који не могу да говоре”.

Недавно се недељник НИН бавио овом темом и том приликом цитиране су речи Јасмиле Жбанић пренете из босанскохерцеговачких медија.

„То је једна врло тешка тема. Говоримо о тренутку историје који је могао да буде другачији за 8.000 убијених да је само неко имао храбрости и донео другачију одлуку. За мене, ово је једна врло емотивна прича о Европи и мојој земљи. Има пуно људске двосмислености у ономе што знамо о Сребреници. Када почнете да истражујете, онда видите колико димензија је било у Сребреници. Сви имамо неко искуство када смо били присиљени да радимо ствари због којих после жалимо. Зашто нисмо учинили нешто да буде другачије -“ рекла је Жбанићева.

Пројектовани буџет за филм о Сребреници, који према подацима са портала Скриндејли има радни наслов “Qуо вадис, Аида”, износи око 4,5 милиона евра. Неке земље су се већ укључиле у рад на филму као што су Немачка и Швајцарска, а на поменутом порталу пише да га је и Норвешка подржала.

Глумачка подела још није обелодањена па ни то ко ће играти Младића.

Правда

 

Васељенска ТВ