ДАЧИЋ: Србија ће дати Косово столицу у УН, ако нам дају Север Косова!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да Србија може да разговара о томе да Косово буде чланица УН само под условом да то буде део договора који ће пружити могућност за трајно мирно решење, у супротном, напомиње, Србија на то никада неће пристати. Дачић је истакао спремност владе на челу са Александром Вучићем да Србија да Косову чланство у УН, под условом да не признамо независност целе територије самопроглашене Републике Косово.

Дачић (Фото: Screenshot)

– Један ствар је када о томе причамо без постизања мировног договора, ако имамо та два крајња мишљења, једно – Косово као аутономија у Србији, што је за Албанце неприхватљиво и друго – цело Косово независно, да га Србија призна и пусти у УН, то не долази у обзир – појаснио је.

Уколико се, међутим, како каже, праве договори и они пруже могућност за трајније мирно решење, онда о свим опцијама може да се разговора.

– Без тога је нерелно да, чак и уз било какве притиске и ма колико они били јаки и тешки, да ће Србија на то пристати – рекао је Дачић за Прву ТВ.

То је био његов одговор на питање да ли је реално да Србија размишља о пристанку да Косово буде чланица УН уколико то буде део пакета у оквиру договора. Оценивши данашњу посету председника Србије Косову као веома значајну, наводи да је неизвесно да ли ће бити мировног договора, јер, како каже, преговори још нису у фази конкретизације.

– И није циљ да само север Косова остане у Србији, већ се мора наћи решење и за југ, што је изазов, јер југ није територијално везан за централну Србију – објашњава Дачић.Неопходно је, додаје, и то без обзира на све изазове, да Србија учини све да услови за живот људи на КиМ буду нормални, јер, поручује, суштина је у томе да Срби остану на КИМ.

– Без њих нема смисла преговарати о територији – уверен је Дачић.

Напомиње да још нема ни идеје о томе како ће се евентузално решње звати – разграничење, корекција граница, размена територија, подела, али он сматра да ми границе немамо, због чега каже да не бисмо могли да о њиховој промени разговарамо. Шеф спрксе дипломатије је уверен и да је неопходно да што већи део међународне заједнице стално шаље поруку и србима и Албанцима да треба да се договоре.

На питање да упореди говор Милошевића на Газиместану с данашњом Вучићевом посетом Косову, каже да је за то још рано, те да Вучића чека још оваквих посета, али и да ако се постигне неки договор, онда ће и „посета и сутрашњи говор председника остати у историји“.

– Ово јесте посета историјског карактера и мислим да је ово светски догађај број један данас, што се види и по броју новинара који га прате – приметио је Дачић.

Коначно, на питање о језеру и брани Газиводе, подсетио је да се кредит за Газиводе отплаћује и упитао: „ко је тај ко ће сад рећи то све припада Косову“.

– То је економско, а не политичко питање – закључио је.

„Тачи схватио да без Београда нема решења“Дачић је претходно оценио да је косовски председник Хашим Тачи током дугогодишњих преговора схватио бар једну ствар, а то је да целовитог решења за Косово нема без пристанка Београда.

– Тачи се показао позитивније, него неко други из Приштине. Са њим ипак може да се разговара. Он зна да целовито решење, да би се дошло до њега, мора бити прихваћено и у Београду, а они други мисле да би требало да се реши тако што би се Косову придодало и Прешево и Бујановац – рекао је Дачић за ТВ Прва, коментаришући посету председника Србије Александра Вучића Косову.

Према његовим речима, Тачи је могао да види да без Београда нема решења, временом, како се мењао однос међународне заједнице, јер је српска страна увек говорила да жели компромис, а они – да нема о чему да се преговара, јер је све решено 2008. године. Министар је оценио да је Приштина себи поново дала аутогол када није дозволила Вучићу да посети Газиводе.

– Покушали су да ограниче посету председника Вучића, да му ограниче посету Газиводама, да покажу да Газиводе нису српске. Морали су да повуку ту одлуку под притиском Европске уније и САД, а намера Вучића је била да оде на Косово и да допринесе мировном процесу. Ко може да буде против такве посете – рекао је Дачић и додао да су и међународни фактори били запрепашћени таквом реакцијом Приштине.

Према његовим речима, таква одлука Приштине је била још један сулуди политички потез. Додао је да Србија покушава да прича о Газиводама пет година.

– Када се десило да председник Вучић није разговарао са Тачијем када се добра динамика ставила под питање, уследио је велики притисак на Приштину – рекао је он.

Подсетио је да се и њему слично дешавало када је био премијер и водио дијалог са Хашимом Тачијем.

– Рекли су да не могу да дођем, а онда их је звала Кетрин Ештон и променили су одлуку – рекао је он.

Дачић је подсетио и на одбијање Пришитне да се формира суд за злочине ОВК, па до покушаја да се на чело преговарачог тима постави Фатмир Љимај који се како је подсетио, сам причао како је убијао Србе.

 

Извор: Tanjug

DAČIĆ: Srbija će dati Kosovo stolicu u UN, ako nam daju Sever Kosova!