Док сви гледају у другу страну, Грчка и Турска клизе у рат

Атина – Односи Грчке и Турске враћају се на ниво Отоманске империје. Сукоб на ивици избијања рата, оцењује лист „Кришћан сајенс монитор“.

 

Док су све очи света упрте на Иран и Северну Кореју, два суседа полако су клизнула у опасно подручје у ком би и најмање погрешно тумачење могло две земље да уведе у озбиљан конфликт, који не искључује и оружани сукоб, оцена је тог листа.

Подсећа се та тензије између Грчке и Турске константно расту у областои Егејског мора, а тензије су додатно подигнуте након што је Турска одбила да пусти два грчка стражара, заробљена крај границе, због наводног упада у турску територију. Грчка тврди да су се војници изгубили по јаком снежном невремену и да су сасвим случајно ушли на територију Турске, док Турска сматра да је реч о шпијунима.

Такође, разлог напетости су и константне војне вежбе и на копну и на мору, тик уз границу са Турском, као и најава Грчке да ће према граници с Турском послати још 7.000 војника.

Грчка и Турска препуцавају се и на небу. Прошлог месеца су и грчки и турски авиони замало ушли у ваздушни простор суседа, због чега су Турци испалили хице упозорења ка Грцима, а Грци ка Турцима, када је њихов авион био нандомак грчког простора.

Број провокација на острвима Егејској мора не може се тачно ни побројати.

Сад је питање колико су ствари лоше? Веома лоше, оцењује „Кришћан сајенс монитор“ и истиче да ни једно спорно питање између две земље још од 1996. није решено, попут разграничења на Егејском мору, као и питање Кипра.

По свему судећи, ни садашње власти неће их решити јер, примера ради, у Грчкој је министар одбране јак десничар власти који за Ердогана каже да је „лудак“, док су власти у Анкари националистички настројене. А пошто с еу Турској ближе избори, ситуација ће бити још запаљивија.

Грчки министар спољних послова већ је упозорио да се Турска приближава црвеној линији.

Аналитичари „Кришћан сајенс монитора“ оцењују да је целокупан однос Турске и Грчке постао толико напет да би и најмање неразумевање, погрешна процена или потез могли да доведу до оружаног сукоба. Они као вероватан сценарио постављају ситуацију да би олако могло да се деси да, на пример, грчки авион обори турски који му се приближава што би директно довело до оружаног сукоба.

Прочитајте још: 

Турска поручује Грчкој: Уздржите се од провокација

Грчка спрема обрт: Признаће Косово као услугу Америци?

Турска отерала грчке бродове

„Кување“ у Медитерану: Турска шаље војне бродове, Израел се наоружава

Турска прети Европи: Слаћемо вам 15.000 избеглица месечно!

Израел и Грчка: ДАЕШ продаје нафту преко Турске

Б92

Васељенска ТВ