ДW: Вучићева посета Косову само нови чин тужне представе

Посета председника Србије Александра Вучића Косову била је само још један чин тужне представе, а изгледа да ће театар потрајати, оценила је уредница Европског одељења Дојче велеа (ДW) Аделхајд Фалке.

У тексту о Вучићевој посети Косову и последњој рунди дијалога у Бриселу, Фалке је навела да „недељама скоро да није било друге теме на Балкану“ а да је „врхунац те инсценације – на коју је пала и међународна јавност – требало да буде обраћање председника Србије мештанима (Косовске) Митровице“.

„Најављиван је историјски говор, спекулисало се да ће ту бити назначен правац у којем ће се ствари одвијати, наиме у правцу помирења, нормализације и мирног суживота, али од тога није било ништа“, оцењује ауторка и додаје да је „након седмица политичке наде дошао викенд хладног отрежњења“.

„Дуго планирани наставак дијалога двојице председника пропао је у петак, а историјски говор у Митровици био је понављање старих позиција. Уместо новог правца, Вучић је наставио старим, уз велике речи: ништа од признања Косова, ништа од корекције граница“, додаје се у тексту.

Питајући „шта се збило па се надувана очекивања у дил двојице председника распршују као мехур од сапунице“ и „да ли се ишта десило иза кулиса или је све од почетка било нови акт уобичајеног балканског театра“, уредница ДW наводи да је „истина да је косовски председник, за разлику од београдског колеге, на унутрашњем плану под енормним притиском“ јер му „и влада и опозиција стављају клипове у точкове“.

Јасно је и да између Косова и Србије има осетљивих тема које ваља разјаснити како би решење било могуће. Косово хоће пре свега једно: признање, то јест склањање српске блокаде на путу у УН. Србија са друге стране жели да реши ствар чувајући образ како би напредовала ка ЕУ. То је свима јасно.

Али између је низ корака. Шта је са правима мањина? Заштитом цркава и културних споменика? Коришћењем природних ресурса на северу Косова? Та листа може да се настави у недоглед, додаје се у тексту.

Али, наводи се, како то да двојица председника први пут теже конкретном решењу а онда на првој кривини излећу са пута компромиса, потпуно супротно премијерима Грчке и Македоније који су показали да је могуће проћи и кроз оштрије кривине.

Уз оцену да становништво не може бити припремљено на решење ако њихови лидери нису спремни да заједнички бране заједнички концепт или да макар вуку на исту страну ауторка оцењује да је „тужној представи само је додат још један чин који иде преко леђа обичних људи, подстиче емоције и страхове“.

Подсећајучи да су у недељу на Косову нападани новинари из Србије, ауторка пише да би „уместо распиривања, климу етнизираног страха и насиља требало развејати“ али су, како се додаје, „за то потребни лидери који су одлучни у одбрани демократије, а не у рабљењу националистичке реторике која продубљује старе ровове“.

Остаје нада у интензивно европско посредовање око којег се труди Федерика Могерини. Улази се у цајтнот, на пролеће су европски избори па се не да ни прогнозирати шта ће бити после. Уз то већ дуго гасне некада бљештава привлачност ЕУ којом би се могао испословати компромис.

Питање је да ли су актери потпуно дигли руке од концепта према којем је решење неопходно што пре.

Вучић је у Митровици поново говорио не о месецима, већ о годинама и деценијама. Без политичара из Београда и Приштине – поготово без Вучића који у Србији има свевласт – неће бити напретка. Можемо се припремити за још драме, јер хепи енд ове представе још није на видику, а нико не зна колико чинова има до краја, оцењује ДW.

(Бета, 10.09.2018)

 

https://naslovi.net/2018-09-10/beta/dw-vuciceva-poseta-kosovu-samo-novi-cin-tuzne-predstave/22218285