Хашим Тачи: Србија над Албанцима на Косову извршила 400 масакара, извештај Дика Мартија био научно фантастични

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да се неће укинути Специјални суд за злочине ОВК, додајући да не треба да се укине.

 Тачи је на конференцији за новинаре рекао да је то став државе Косово, али да је тај суд историјска неправда према Косову.

„Од почетка дискусија о овом пороцесу 2015. године рекао сам, кажем и сутра ћу рећи да је Специјални суд историјска неправда према Косову. То је нешто што треба да прогутамо због пријатељства са међународним партнерима“, реко је Тачи.

Он је казао да је формирање тог суда било наметнуто и да су постојале две дилеме – да ли да га формира Косово у сарадњи са САД и ЕУ, или да га формира Савет безбедности Уједињених нација.

Тачи је истакао да није крив за формирање Специјалног суда, већ да је он резултат околности. „Иако смо у вечини били против, стратешки је то био прави корак“, казао је Тачи.

Он је казао да су грађани Косова прошли кроз многе процесе пред домаћом и међународном правдом из којих су изашли као невини, додајући да је доказано да је борба ОВК била правична и чиста.

Оценио је да је извештај бившег известиоца Савета Европе Дика Мартија био „научно фантастични извештај“ и да је сада „важнији од 400 масакара које су над Албанцима на Косову извршила држава Србија“.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/hasim-taci-srbija-nad-albancima-na-kosovu-izvrsila-400-masakara-izvestaj-dika-martija-bio-naucno-fantasticni.html