Хашим Тачи у тексту за „Фајненшел тајмс“: Вучић и ја смо се ангажовали како би пронашли „активна и креативна решења“ која ће донети праведан и коначан споразум између Србије и Косова

Лондон — За Приштину не постоји алтернатива за чланство у ЕУ и НАТО, рекао председник Косова Хашим Тачи и додао да план Б нити постоји, нити се тражи.

Он је у ауторском тексту за „Фајненшел тајмс“ навео да док Београд и Приштина не реше своје разлике, неће доћи до придруживања ЕУ, због чега је веома важно да се постигне правно обавезујући споразум са Србијом.

Према његовим речима, постоји велика могућност да други искористе предност тренутног вакуума, због чега су се он и председник Србије Александар Вучић поново ангажовали како би пронашли „активна и креативна решења“ која ће донети праведан и коначан споразум.

„Потребно нам је трајно решење које покрива постојеће разлике и могуће тачке будућих сукоба. Нећемо прихватити привремене споразуме или наставак статус квоа“, рекао је Тачи.

Као једну од области сукоба, он је означио границу између Србије и Косова о којој се, како каже, доста писало у претходном периоду и каже да се корекција граница не може заснивати на принципу етничког раздвајања.

„Не желимо да раздвајамо наша два народа. Непотребно је да кажемо да сваки коначни споразум мора да буде учвршћен гаранцијама од кованог гвожђа за континуирану заштиту права свих заједница које остану у нашим земљама, укључујући и заштиту верских објеката“, напиао је Тачи.

Он је додао и да се не тражи стварање услова за измену граница било где у региону, попут границе са Албанијом, упркос томе што неки говоре. „Косово никада није било преседан. Оно ће остати случај суи генерис“, рекао је Тачи.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/hasim-taci-u-tekstu-za-fajnensel-tajms-vucic-i-ja-smo-se-angazovali-kako-bi-pronasli-aktivna-i-kreativna-resenja-koja-ce-doneti-pravedan-i-konacan-sporazum-izmedju-srbije-i-kosova.html