Игуман Сава Јањић: Изношење умереног става цркве изазвало је неконтролисан излив гнева и беса, уз коришћење „машинерије лажи, манипулација и подметања“ који су свакодневно видљиви

Архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, изјавио је да се Српска православна црква противи било каквој врсти поделе Косова и Метохије, јер она води ка признању самопроглашеног Косова и егзодусу Срба.

“Разграничење“ није ништа друго до територијална и етничка подела територије Србије, по којој би највећи део Косова и Метохије припао или самопроглашеној држави Косово, у којој ће права Срба бити још мања, ако их уопште и буде, или великој Албанији. То никако не може да буде решење и веома би се лоше одразило на народ и цркву“, рекао је Сава Јањић телевизији Наша.

Јањић је истакао да је потпуно нереално очекивати да Србима у таквој ситуацији буде боље него што им је сада, и подсетио да већина српског становништва на Косову и Метохији живи јужно од реке Ибар.

„То ће бити отворена порука Србије да те људе оставља и они су свесни тога. Србе то највише погађа, јер очекују подршку и разумевање. Они су гласали за људе који су сада на власти управо због обећања да ће Косово и Метохија бити саставни део Србије“, рекао је Јањић.

Јањић је навео да су Срби вековима живели под разним властима и владарима, али се никада нису одрицали Косова и Метохије.

„Сада смо први пут у ситуацији не само да се одрекнемо територије, него и да се ’разграничењем између Срба и Албанаца’, како је то рекао председник Србије Александар Вучић, вратимо на политику етничк и чистих територија, која се нарочито негативно одразила на Србе, којих више нема на местима где су на тај начин брањени“, рекао је Јањић.

Јањић је, поводом недељног митинга на Косову и Метохији на којем би требало да говори Вучић, навео да црква свих страна добија информације о томе да се врше притисци да се сви који су на државном буџету морају појавити на том скупу.

„Људи су понижени и разочарани, јер постоји опасност да ће бити санкционисани ако одбију. Сви који нам се обраћају јасно нам говоре да се од њих очекује да иду на митинг како би подржали свој сопствени нестанак и да подрже причу да ће им бити боље ако Косово и Метохија буде предато Албанцима“, рекао је Јањић.

Игуман манастира Високи Дечани истакао је да се Црква не меша у политику и њена забринутост за Косово и Метохију не произлази из политичких интереса, него из пастирске бриге за свој народ.

Упитан о нападима којима је изложен у последње време, Јањић је одговорио да је изношење умереног става цркве изазвало неконтролисан излив гнева и беса и то уз коришћење „машнерије лажи, манипулација и подметања“, који су свакодневно видљиви.

 

„То само показује да је наша забринутост, коју смо изразили на одмерен начин, погодила оне који су очекивали да ће црква ћутати и допустити да се ово стадо растури и да се све заврши уз ћутање СПЦ. Ми, наравно, не можемо да ћутимо, а са друге стране, нисмо позвани да налазимо политичка решења. Црква се не бави променом власти, него апелујемо на принципе које је важно поштовати“, рекао је Јањић.

Јањић је упозорио да је политика без морала веома опасна, а морал у политици подразумева првенствено спремност на жртву и бригу за људе.

„Погађа нас када се говори само о квадратним километрима, процентима и бројевима. Господ је рекао ’ко жели да буде први, нека буде свима слуга’ и озбиљни државници воде рачуна о сваком грађанину. Не можемо да разумемо прагматизам који се граничи са потпуном неосетљивошћу за људе који 20 година живе у врло тешким условима“, рекао је Јањић.

(Данас)

 

http://91.222.7.144/hronika/iguman-sava-janjic-iznosenje-umerenog-stava-crkve-izazvalo-je-nekontrolisan-izliv-gneva-i-besa-uz-koriscenje-masinerije-lazi-manipulacija-i-podmetanja-koji-su-svakodnevno-vidljivi.html