Ивица Дачић: Чланство у ЕУ главно стратешко опредељење Србије; изградња пута Ниш-Мердаре-Приштина-Тирана-Драч највиши је инфраструктурни приоритет

Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је чланство у Европској унији главно стратешко опредељење Србије и да је овогодишња стратегија Европске комисије за проширење Уније потврдила значајан помак Београда у реформама.

На скупу „Одрживи опоравак на Балкану? Србија у водећој улози“, Дачић је рекао да су пред ЕУ бројни изазови мигрантска криза, избори за Европски парламент следеће године, рекомпозиција у институцијама Уније и Брегзит, али да они не треба да буду изговор да Србија не настави пут истим темпом.

„Ти изазови могу имати утицај на пут Србије ка ЕУ, али они не могу да буду изговор. Не сме се догодити да због њих буде угрожен постигнут резултат“, казао је Дачић пред бројним представницима дипломатског кора.

Он је навео да је важно да поруке Брисела кандидатима за чланство буду одлучније, пре свега због грађана тих земаља.

Додао је да Србија подржава да све земље у региону буду чланице ЕУ и да се радује успеху сваке од њих.

„Видим да овде седе заједно амбасадори земаља које су међусобно ратовале и тај пример треба и ми да следимо и да наставимо да убрзавамо наш корак. Има више ствари које нас повезују од оних које нас деле, али нисам сигуран да смо сви тога свесни“, рекао је шеф српске дипломатије.

Он је казао и да Западни Балкан има много потенцијала за развој и да би волео да 2025. година не буде термин уласка Србије у ЕУ који ће „стално бити одлаган“.

„Надам се да ћемо сви бити у доброј форми када уђемо у ЕУ, ако она опстане до тада. А и ако опстане, највећа опасност (по њу) биће кад сви ми уђемо тамо“, рекао је Дачић.

Навео је и да је изградња пута Ниш-Мердаре-Приштина-Тирана-Драч највиши инфраструктурни приоритет и да је већа финансијска подршка ЕУ за инфраструктурно повезивање неопходна свима у региону.

„Ти пројекти су од виталног значаја за развој региона и Европе у целини“, додао је Дачић.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ivica-dacic-clanstvo-u-eu-glavno-stratesko-opredeljenje-srbije-izgradnja-puta-nis-merdare-pristina-tirana-drac-najvisi-je-infrastrukturni-prioritet.html