Јоксимовић и Мекалистер: Реформе у Србији дале резултат

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер сложили су се данас да су реформе у Србији дале резултата и да се Србија потврдила као важан и активан партнер Европске уније (ЕУ).

На састанку у Београду Јоксимовић и Мекалистер разговарали су о нацрту Резолуције Европског Парламента и европском путу Србије, али и о могућностима отварања нових поглавља крајем године.

Јоксимовић је на састанку рекла да је Србија максимално посвећена наставку процеса приступања Унији и спровођењу реформи које су потребне због примене европских норми и стандарда.

Србија, према речима министарке, очекује да се током аустријског председаванаја Саветом ЕУ отвори „најмање три поглавља“ што би, како је указала, била потврда да се напори Србије у спровођењу реформи „примећују и цене“.

Посебно је нагласила значај реформи у поглављима 23 и 24, која обухватају област правосуђа, борбу против криминала и корупције, мањинска права и медијске слободе.

По питању Косова и Метохије, она је додала да је Србија опредељена за проналажење компромисног и трајног решења и да је испунила готово све из Бриселског споразума, за разлику од Приштине, која ништа није учинила по питању успостављања Заједнице српских општина.

Мекалистер је рекао да верује да ће посланици Европског парламента „значајном већином“ усвојити извештај о Србији, и да ће тиме, још једном, бити исказана подршка њеном европском путу.

Он је навео да би та подршка требало да се „валоризује и отварањем нових поглавља“.

Мекалистер је потврдио да верује у „искрену посвећеност Србије процесу евроинтеграција“ и додао да ће наставити да подржава тај пут.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:753258-Јоксимовић-и-Мекалистер-Реформе-у-Србији-дале-резултат