Косово и Метохија: ROSU на путу од Косовске Митровице до Јариња, „гранична“ и КП из Лепосавића (видео)

фото: КОХА

14:00 – КП: Вукосављевићу одобрена посета, сам се вратио у Србију

Министру културе Србије, Владану Вукосављевићу, одобрена је посета Косову, али се он, након уласка, сам вратио у Србију. Посета је првобитна планирана на прелазу Мердаре, управо је саопштила Косовска полиција. Ова полиција је тако демантовала наводе више медија да му је „забрањен улазак на КиМ“.

„У наставку јавног информисања и како би се избегле могуће дезинформације, Косовска полиција, на основу одлуке Министарства спољних послова РКС-а, омогућила је министру културе Владану Вукосављевићу улазак на територију Косова, у складу са одлуком, али исти, након уласка, није наставио даље за Северну Митровицу, већ се сам вратио у Србију. Одобрена посета господину Вукосављевићу је планирана да се догоди на граничном прелазу Мердаре, који повезује Косово и Србију, али се иста није догодила на овој граничној тачки, већ на граничној тачки Јариње на северу земље,“ стоји у саопштењу Косовске полиције.

Телевизија Мост, раније је јавила, позивајући се на свог дописника са прелаза Јариње – да КП није дозволила улазак Вукосављевића на територију КиМ-а.

„Вукосављевићу је онемогућен улазак на КиМ преко административног прелаза Јариње, иако је његова посета уредно најављена. Министар културе данас и сутра требало је да обиђе манастире Грачаницу и Бањску, Богородицу Љевишку, Призренску богословију, Високе Дечане и Пећку патријаршију,“ јавила је ова телевизија.

13:05 – ROSU јединица на Јарињу

Према више извора са терена, укључујући извор близак граничној полицији, у овом тренутку се на Јарињу налази јединица ROSU. Припадници ове јединице распоређени су и на путном правцу Косовска Митровица-Лепосавић, на месту познатом као Балабан. Саобраћај се одвија уз контролу возила.

У овим тренуцима почиње ванредна конференција за штампу Косовске полиције региона Север.

13:32 – Ванредна конференција КП-а отказана

Након пола сата чекања, конференција за штампу Косовске полиције региона Север, која је најављена за 13 часова – отказана је без објашњења. Пред станицом КП-а у Северној Митровици чекала је већа група новинара. Њима се није обратио нико из командног ланца КП-а за регион Север, већ службено лице које је тражило да се пре него што им се обрати искључе камере.

СНИМАК – ROSU на путном правцу Косовска Митровица-Лепосавић

 

12:50 – Пред Митровичким двором гужва, у 13ч КП региона Север на ванредној конференцији за штампу

Пред Митрвичком двором, где је раније заказано одржавање округлог стола у оквиру унутрашњег дијалога, окупљен је већи број људи. Није видљиво присуство полиције.

Косовска полиција за регион Север у 13 часова одржава ванредну конференцију за штампу.

фото: kossev.info

12:08 – И даље без РОСУ на Јарињу

На Јарињу у овом тренутку нису јединице РОСУ, поново је за КоССев потврдио неименовани извор близак граничној полицији на овом прелазу. Ситуација је стабилна, саобраћај се несметано одвија.

Према нашим информацијама, на потезу Јариње-Врачево распоређена је гранична полиција, према Лепосавићу налазе се припадници полицијске станице Лепосавић, а на путу ка Јарињу су припадници интервентне јединице региона Север.

11:51 – Косовска полиција: „Распоређене одговорне јединице на Север, грађани да не подлежу дезинформацијама“. Није прецизирано које су јединице

У новом саопштењу за медије, Косовска полиција из Приштине наводи да је „у оквиру овлашћења и законских надлежности предузела мере за распоређивање одговорних јединица на терену у северном делу Косова са јединим циљем да се спроведе одлука владе и да нема других циљева“.

КоССев је затражио додатно појашњење у централи Косовске полиције у Приштини. На питање које су то одговорне јединице сада распоређене, Кељани је рекао следеће:

„До сада смо распоредили одговорне јединице. Уколико дође до промене, јавићемо на време.“

На питање да ли су то специјалне јединице РОСУ, Кељани каже: „То је све што могу сада да кажем.“

У истом саопштењу се од грађана, „а посебно од оних са Севера“ тражи да не „буду жртве било какве дезинформације у вези са нашем ангажовањем у овом делу.

ПРЕВОД

11:23 – Без РОСУ на Јарињу: „Гранична полиција“, интервентна и полиција из Лепосавића

Ситуација на прелазу Јариње је стабилна. Присутни су – интервентна јединица Косовске полиције региона Север, јединице граничне полиције и припадници полиције полицијске станице Лепосавић, ово за КоССев наводи извор близак граничној полицији са Јариња. На терену нису припадници Специјалне јединице КП-а – РОСУ, како су то јавили поједини београдски медији, потврдио је исти извор.

Претходно је присуство РОСУ на Северу за КоССев демантовао и заменик командира КП-а за регион Север, Бесим Хоти.

10:11 – Приштински Express: Специјалне јединице на Север. Хоти демантује: Интервентна јединица региона Север

„Велики број специјалних јединица Косова распоређује се на Северу Косова. Не постоји разлог да буду тамо. Читалац Еџпресса послао је видео на којем се види да се на једном делу пут ‘дими’ од возила специјалних јединица,“ овако управо извештава приштински Express, а да је таква ситуација на Северу наводно забележена јутрос у 6 часова. Вест о упућивању специјалних јединица ка Северу је, међутим, снажно демантовао заменик командира Косовске полиције за регион Север, Бесим Хоти. У питању је интервентна јединица косовске полиције из истог региона која спроводи „оперативни план“ у вези са забраном доласка српских званичника данас на Косово, а којима је, како је претходно директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио за медије, забрањен долазак на Косово данас.
Београдски медији су јавили јутрос да се у Косовску Митровицу очекује долазак Марка Ђурића, Николе Селаковића, а на Косово и Владана Вукосављевића, док у Приштини јављају да се очекује долазак министара Александра Вулина и Небојше Стефановића.

„Не ради се о специјалним јединицама Косовске полиције, већ о интервентној јединици Косовске полиције региона Север,“ каже Хоти у изјави за КоССев и наглашава:

„Спроводимо оперативни план који је на снази.“

На питање о каквом се оперативном плану ради, Хоти каже следеће:

„Оперативни план који се тиче одлуке да се не одобри посета званичника српске владе.“

На питање о којим се службеницима ради, Хоти каже да према његовим информацијама је то трочлана делегација званичника, потврдивиши да је међу њима и Марко Ђурић. Истовремено, Хоти није прецизирао која су друга два званичника.

Учешће Ђурића и Селаковића на данашњем округлом столу у оквиру унутрашњег дијалога о Косову у Косовској Митровици, најавио је и сам српски председник, упркос „забрани“.

„Ја вам кажем даћете. Дали, не дали, они ће да учествују у Северној Митровици, ‘ајд да видим шта ћете да урадите по том питању,“ рекао је Александар Вучић, након разговора са својим косовским колегом, Хашимом Тачијем у Бриселу.

Вучић је за сутра заказао и хитну седница Савета за националну безбедност, јавио је Блиц, наводећи да је један од разлога „тренутна ситуација на Косову и Метохији“, али и да ће се разговарати и о другим темама. Седница је заказана за сутра у 10 сати.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKosovoPolice%2Fposts%2F1769245949802600&width=500

У кабинету председника Србије нисмо могли да сазнамо детаље.

Скуп у Митровици би требало да почне у 12 и 44, симболично дајући на значају Резолуцији 1244 Уједињених нација, по којој су Косово и Метохија и даље део Србије, јавља РТС.

ИЗВОР: KoSSev 

26.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

Косово и Метохија: ХОТИ „спроводи оперативни план“ – ROSU на путу од Косовске Митровице до Јариња, „гранична“ и КП из Лепосавића (видео)