Костић газда српског аграра

БИЗНИСМЕН Миодраг Костић, од пре неколико недеља, богатији је за још једну компанију. Како су „Новости“ у понедељак ексклузивно објавиле, „МК група“ постала је већински власник „Викторија групе“, што су након нашег сазнања потврдиле обе компаније. А, како кажу у „МК групи“, започет је и процес преузимања банкарских кредитних потраживања према чланицама „Викторија групе“.

Са кредиторима „Викторија групе“ потписан је уговор о преузимању кредита чланица ове компаније и очекује се да ће тај процес бити окончан у најскријем року, наводи се у саопштењу компаније „МК група“.

– Заинтересованост за преузимање потраживања од кредитора „Викторије“ представља пословну прилику за даљи развој обе компаније и читавог српског аграра, као и вишеструку корист за све укључене стране у овом процесу – казао је Душан Радичевић, директор „МК групе“.

Биографија компаније „МК група“ је позамашна, нарочито када је реч о аграру. Она послује, како се наводи, у више од 70 општина у Србији. Пољопривредом се бави последњих 35 година, па представља једну од највећих компанија, у овом сектору, у југоисточној Европи. Обрађује 30.000 хектара. Само је приход од аграра 600 милиона евра.

– Од 2015. године проширили смо пословање на Словенију, Хрватску и Црну Гору – наводи се у саопштењу „МК групе“.

Зграда „Викторија групе“ у Булевару Михајла Пупина у Београду, Фото: Промо

– Осим аграра, улаже се у хотелијерство, туризам и банкарство. „МК група“ одлучила се за преузимање банкарских потраживања према чланицама „Викторије“ имајући у виду са једне стране своју стратешку опредељеност за даља улагања у област пољопривреде и, с друге, потенцијал „Викторија групе“ да уз здрав бизнис модел и финансијску консолидацију остварује добре резултате на домаћем и иностраном тржишту.

Прочитајте још – Костић купио „Викторија групу“!

С друге стране, „Викторија група“ једна је од највећих агробизнис компанија у Србији. У МК кажу да њихова „нова“ компанија сарађује са више од 300 пољопривредних задруга и 40.000 пољопривредника. Запошљава више од 1.300 људи у компанијама које су њене чланице. То су – „Сојапротеин“, „Викторија оил“, „Викторија логистик“, Лука „Бачка Паланка“, Ветеринарски завод Суботица, СП лабораторија и „Риботекс“. Компанија је од оснивања инвестирала 260 милиона евра у капацитете и модернизацију фабрика, а производе од соје и сунцокрета извози у више од 60 земаља широм света. Лане је извезла робу вредну 178 милиона евра.

Милија Бабовић, Фото: Н. Скендерија

РЕПРОГРАМИ КРЕДИТА

– Компанија „Викторија група“ је од 2014. године у процесу финансијског реструктурирања и репрограма отплате кредита, уз спровођење интерних мера оптимизације пословања, истичу у „МК групи“. Досадашњи већински власник „Викторија групе“ Милија Бабовић задржаће мањи пакет акција.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:737426-Костић-газда-српског-аграра