Кримски мост отворен за путничка возила

СЕВАСТОПОЉ – Друмски део Кримског моста, за који агенција Тас с наводи да је најдужи мост у Русији, отворен је јутрос за саобраћај путничких возила.

 

Руска агенција наводи да су први аутомобили прешли преко новог моста у 5:30 часова по московском времену, а за воланима су били новинари, политичари и ратни ветерани са Крима.

Наводи се да је возачима речено да не смеју да стају на мосту и да не возе брзином већом од 90 километара на час.

Председник Русије Владимир Путин јуче је отворио друмски део Кримског моста и поручио да не сумња да ће трака за камионе преко моста, који повезује Русију с Кримом, бити отворена на јесен, а железничка пруга 2019. године.

ОТВОРЕН МОСТ НА КРИМУ: Путин први провозао “камаз” и честитао грађевинцима

Руски председник сео је за волан у камиону „Камаз“ како би предводио конвој од 35 возила преко 19 километара дугог моста ка приморском граду Керч, на Криму.

Путин је дан отварања Кримског моста назвао историјским и честитао грађевинцима на завршетку изградње објекта.

Спутњик напомиње да је мост повезао Крим са Краснодарским крајем и тако постао најдужи у Европи.

Церемонија отварања друмског дела Кримског моста, коју је предводио Путин, изазвала је критике Запада.

Према тврдњама портпарола Европске службе за спољне послова, мост представља „још једно кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине“, преноси Ројтерс.

„Европска унија наставља да осуђује нелегалну анексију Крима и Севастопоља, коју је починила Русија, и неће признати ово кршење међународног права“, наведено је у саопштењу.

Критикама се придружио и портпарол француског Министарства спољних послова, који је рекао да Француска осуђује изградњу Кримског моста, „који ускраћује Украјини пун приступ и коришћење њених међународно признатих територијалних вода“.

 

World News Tonight

@ABCWorldNews

DRIVER’S SEAT: Russian Pres. Vladimir Putin was behind the wheel of the lead truck in a caravan of construction vehicles crossing a new bridge that links southern Russia and the Crimean peninsula annexed from Ukraine in 2014. https://abcn.ws/2rOizLI 

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:727606-Кримски-мост-отворен-за-путничка-возила