Македонци неће „Горњомакедонију“

Протести у Скопљу против промене имена, уз захтеве за обустављање преговора са Грчком

 Фото: Танјуг/AP Photo

ДОК су се у Скопљу у недељу одржавали протести против промене имена државе Македоније, грчки дневник “Неа селида” је објавио да је влада у Атини предложила у нацрту споразума да ново име за ту државу буде “Горњомакедонија”.

Прецизира се да Атина предлаже сложено име у форми једне речи која се неће преводити на друге језике, а против је назива “Горња Македонија”. Грчка не прихвата и скраћеницу “МК”, али је сагласна да она буде “ГО” или “ГМ”.

Неколико хиљада људи демонстрирало је у Скопљу против промене имена Македоније, захтевајући од владе премијера Зорана Заева да обустави преговоре са Грчком. Они су захтевали и резолуцију Уједињених нација којом би се земља признала под именом Македонија. Владу и главну опозициону партију ВМРО-ДПМНЕ оптужили су за издају националног интереса.

– Ми смо Македонци – узвикивали су демонстранти, машући македонским заставама.

Протесте је организовао покрет “Ми смо Македонија”, а учесници су се окупили код статуе Александра Великог на главном тргу у Скопљу:

– Овде смо због питања имена, идентитета, устава и језика у вези са којима морамо да заузмемо чврст став – рекла је један од организатора протеста Евица Стојанова – Камберова.

Истовремено, македонска дијаспора у Аустралији, Америци и Европи одржала је протесте на којима је од македонске владе затражила да прекине преговоре са Атином и не дозволи промену уставног имена.

http://www.novosti.rs/