Марко Ђурић са завојем преко руку на састанку са Вучићем и представницима „Српске листе“: Водали су ме као пса, вукли за кравату по земљи, правили су селфије са мном PDF Штампа Ел. пошта уторак, 27. март 2018.

 Албански сепаратисти покушали да терором заузму север КиМ, да није било једног позива из Београда, насиље и терор над Србима би се наставио

Београд — Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да су у понедељак „албански сепаратисти покушали да на бруталан начин, насиљем и терором заузму север Косова“.

Ђурић, који се први пут обратио јавности после хапшења, рекао је да је поносан на српски народ, који се, како је рекоа, одбранио гандијевским методама.

„То за мене нису полицајци, то је разуларена терористичка банда. Послали су их на голоруке и ненаоружане људе. То је срамота и њих и оних који су ћутали и тако се сагласили“, рекао је.

Ђурић је рекао да су припадници косовске полиције нису званичници већ „наоружане фаланге“ и истакао да су њега „вукли као пса“, да су га вукли за кравату по улици и тако покушавали да га понизе, као и Србију и српски народ.

„Ставили су ме у један од транспортера, ударали ме, покушавали су да ме застраше, набијали ми пушку у стомак, један је извадио и нож и претио, сликали су селфије. Певали су на путу до Приштине, узвикивали ‘Алаху екбер’. После тога су ме водили кроз улице и одвели у један подрум“, рекао је Ђурић.

Како је рекао, он има болове, али се осећа добро.

„Да није било једног позива из Београда, насиље и терор над Србима би се наставио“, рекао је Ђурић, али није рекао који је то био позив.

Нисмо поколебани

Он је казао да Срби „овим што се дешава нисмо поколебани, настављамо нашу борбу“.

– Они који су ово урадили, највише би волели да виде Србе који су декор и фолклор у лажним владама. Срби на КиМ су данас овде, на овом састанку, послали јасну поруку, да се мимо њихове воље формира војска Косова, да се не формира ЗСО. – додао је он.

Директор канцеларије за КиМ је навео да су он и Никола Селаковић послали све што је требало за улазак на Косово више од 70 сати пре посете, и да су отишли на КиМ да разговарају са демократским представницима у Косовској Митровици.

– Увек ћу ићи доле, докле год могу да ходам, ићи ћу. Не ради се овде о мени и о свима јуче који су пребијени, него о томе да је неко покушао да нас натера да одустанемо од онога што је наше право и да одустанемо од наше борбе – навео је Ђурић.

Све урађено уз подршку међународне заједнице

На питање да ли га је неко из међунардоне заједнице контактирао због јучерашњег инцидента, Ђурић је запитао:

– Ко да ме контактира? Па знате ли само колико доле има представника међународне заједнице и разних служби? Ја сам експицитно рекао да сматрам да је ово јуче урађено уз одобрење појединих чинилаца у међународној заједници – рекао је Ђурић.

Он је казао и да потпуно разуме одлуке Српске листе.

– У каквој влади терба да остану? Један од министара данас није овде јер је у болнци. У каквој влади остати – упитао је он.

На КиМ аутомобилом

Ђурић је рекао и да не јуче на КиМ ушао аутомобилом, у складу са свим процедурама. Он је навео да ће о будућности дијалога коначну одлуку донети председник Србије Александар Вучић.

Састанак представника Српске листе и председника Србије Александра Вучића почео је нешто после 11 сати, а присуствује му и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Састанак се одржава у згради Председништва, а Ђурић се од јучерашњег инцидента први пут појавио у јавности, и са завојима на рукама, након што је у Косовској Митровици приведен, ухапшен и одвезен у Приштину, где је у вечерњим сатима пуштен из полицијске станице.

Марко Ђурић са завојем преко руку на састанку са Вучићем и представницима „Српске листе“

Београд — Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић после хапшења на Косову појавио се на састанку са председником Србије и представницима Српске листе са завојем преко руку.

Председник Александар Вучић и Ђурић у Председништву разговарају иза затворених врата о даљим потезима Београда, али и Српске листе, која је најавила излазак из косовске владе.

Након састанка се очекују прве изјаве Ђурића после хапшења и „протеривања“ са КиМ.

Председништво Српске листе синоћ је усвојило иницијативу за напуштање Владе у Приштини, а председник те листе Горан Ракић рекао је да ће коначна одлука о учешћу у косовској влади бити донета после консултација са Вучићем.

Полиција је јуче упала у зграду Митровачког двора у северном делу Митровице, где је био организован скуп у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и ухапсила Марка Дјурић који је потом саслушан код прекршајног судију у Приштини и протеран у централну Србију.

Приликом хапшења Дјурића полиција је бацала шок бомбе и сузавац и том приликом су повредјени градјанин који су се налазили у и испред Митровачког двора.

(Агенције)