Месец дана од убиства Ивановића: знамо ли ишта више него 16. јануара?!

Месец дана од убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића у Косовској Митровици навршава се данас, а убице и налогодавци још нису откривени.

Ивановићева главна сарадница Ксенија Божовић у изјави за агенцију Бета изразила је разочарање током истраге и поручила да је потребно да се у истрагу укључе заједнички и Београд и Приштина ако желе да расветле убиство.

„Дуг период је прошао, нисмо добили ништа званично од ниједне институције, чак ни опрему коју су нам узели у истрази нису вратили, а одговор је да је све у иностранству“, рекла је Божовић и додала да на питање где је опрема тачно није добијен одговор.

„Остаје да чекамо, разочарани у ток истраге, и у свакодневна препуцавања Београда и Приштне“, рекла је Божовић.

Адвокат Влајић: О истрази може да се чује само од политичара

Адвокат Небојша Влајић оценио је за агенцију Бета да је време да се надлежне институције огласе и породици и јавности кажу чиме истрага располаже.

„Време је да се каже чиме истрага располаже ако немају ништа конкретно нека то и кажу“, рекао је Влајић и додао да о истрази може да се чује само од политичара, али не и од надлежних институција.

Влајић је рекао и да нема никаквих података о току истраге.

„Време је да надлежни нешто званично кажу – полиција и тужиластво, а не политичари“, рекао је Влајић.

Како је текла истрага

Ивановић је убијен из пиштоља са шест метака у леђа 16. јануара у Косвоској Митровици испед седишта ГИ СДП чији је био лидер. Београд је одмах затражио да се надлежни органи Србије укључе у истрагу, али и да добју фотокопије документације истраге, што одмах није наишло на прихватање Приштине.

Косовска полиција је у првим данима по убиству прегледала записе видео камера са седишта ГИ СДП које су снимиле место убиства, али и обавила разговор са бројним сведоцима. Утврдила је и ко је власник запаљеног возила пронађеног у Косовској Митровици одмах након убиства и за које се сумњало да је коришћено у извршењу тог кривичног дела.

Пре пет дана, двојица српских полицјаца приведена су у Косовској Митровици због сумње да нису ваљано заштитили место злочина. Сумњичили су их да су узели чауру са лица места и да је нису предали заједно са другим доказима. Након истека притвора суд у Митровици их је ослободио.

Косовска полиција је након њиховог привођења саопштила да су по налогу Основног суда у Митровици претресене две локације у северном делу града и да је том приликом заплењен пиштољ марке „ТТ“ и два шаржера са по девет метака калибра 7,62 милиметара.

Јавни тужилац у Основном тужилаштву у Косовској Митровици Шућри Суља и председник Основног суда Никола Кабашић у случају убиства Оливера Ивановића различито тумаче шта се заправо види на снимку са сигурносних камера, у вези са начином на који су поступили полицајци који су били притворени. Медији су Кабашићеву оставку поднету у среду повезали са тим случајем.

Раније јуче главни тужилац Основног тужилаштва Шућри Суља казао је за Инсајдер да су одузети мобилни телефони полицајцима који су осумњичени за манипулисање доказима на месту убиства Оливера Ивановића.

„Нисмо утврдили с ким су полицајци разговарали, али су телефони конфисковани. Извршиће се вештачење и предузеће се и друге мере да би констатовали са ким су разговарали у то време“, рекао је Суља.

СДП позвала на интензивирање истраге

Грађанска иницијатива СДП, чији је лидер био Оливер Ивановић, данас је још једном позвала надлежне на интензивирање истраге тог случаја и навела да очекује да буде упозната са детаљима у ком се правцу истрага креће.

„Сарађујемо са свима и на сваки начин ћемо се трудити да истина о убиству Оливера Ивановића буде позната, а да они који су извршили и наредили убиство буду кажњени. Добили смо обећања од свих релевантних фактора, да ће злочинци бити пронађени и кажњени, али до данас нема осумњичених“, наводи се у саопштењу СДП.

СДП је захвалила свима који су били уз иницијативу протеклих месец дана и додали да никада неће заборавити „ни оне друге“.

„У ових месец дана грађани Косовске Митровице, али и читаве Србије, изражавали су своје жаљење јер је убијен један од најбољих. То нам је утеха, јер је огроман број људи препознао величину Оливера Ивановића. Ми, његове партијске колеге настављамо његов пут и трудићемо се да његове идеје и визије буду остварене“, наводи се у саопштењу.

Н1

https://www.srbijadanas.net/mesec-dana-od-ubistva-ivanovica-znamo-li-ista-vise-nego-16-januara/