МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ: ДА СЕ ОДУЗМУ ДЕЦА ОНИМА КОЈИ ИХ НЕ ВАКЦИНИШУ!

Министар просвете подржао би оштрије кажњавање родитеља који нису вакцинисали децу. Указао на пример Америке, где се после неколико опомена за невакцинацију малишани изузимају из породице јер је реч о свесном угрожавању детета.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић указао је да ће невакцинисана деца похађати наставу јер је основно образовање обавезно, али да ће њихови родитељи бити материјално кажњавани у складу са законом, по којем је и вакцинација у Србији такође обавезна.

Он је међутим оценио да одбијањем вакцинације родитељи свесно угрожавају живот своје и туђе деце, због чега сматра да је Србији потребан оштрији закон према антивакцинашима.

“Знате, у Америци вам за такве ствари после неколико опомена изузму дете из породице. Имамо 12 мртвих од морбила, ствар је врло озбиљна”, упозорио је за “Курир” министар Шарчевић који наглашава да просветна инспекција одговорно и озбиљно ради свој посао, а његово министарство све што је у њиховој надлежности што се тиче вакцинације.

“Питања и вакцинацији су пре свега за министра здравља Златибора Лончара, али бих подржао оштрије санкционисање родитеља који угрожавају децу невакцинисањем, као што је то случај у цивилизованом свету. Ми смо урадили све што је до нас. Као што сам већ рекао, у Америци вам за такве ствари изузимају дете из породице. Ту мора да се укључи министар за рад и социјалну заштиту Зоран Ђурђевић, да се мења Закон о породици. Мада и сада у њему постоји члан о занемаривању деце… Ја бих тај закон подржао. О чему ми причамо? Овде неко свесно угрожава живот и своје и друге деце”, каже министар, који је упитао и ко ће да одговара за 12 мртвих.

МОНДО