Млади Албанци хоће наш пасош

Д. Зечевић

АЛБАНЦИ свакодневно долазе у нашу општину са захтевом за вађење извода и држављанства Републике Србије, који су им неопходни за добијање српске личне карте, односно пасоша – потврђује, за „Новости“, писање приштинских медија Љубинко Караџић, председник Привременог органа града Приштине са седиштем у Грачаници.

 

Караџић истиче да по српска документа долазе Албанци различите старосне доби и образовног профила, а што се тиче Грачанице, долазе углавном становници са подручја Приштине. По српска документа, према писању приштинских медија, Албанци све чешће долазе и у општину Ново Брдо.

– Осим оних који већ имају српска документа и долазе да их продуже, има и доста младих Албанаца који први пут долазе са тим захтевом – објашњава Караџић.

Представници Срба са Космета објашњавају да Албанци са пребивалиштем на Косову и Метохији могу да добију пасоше Координационе управе, али су им за путовање у многе земље, ипак, неопходне визе. Међутим, са овим пасошима Албанци могу да путују у земље које не признају косовска документа, попут Грчке или Шпаније.

Албански политички аналитичари и познаваоци косовских прилика, додају да Албанци подносе захтеве за српска документа још од 1999. године, али и да највећи број њих који раде у западним земљама, има пасоше државе Србије.

ПРЕКО ПРИЈАТЕЉА

ФАТМИР Шехоли, политички аналитичар из Приштине, каже да је неуобичајено што је повећан број захтева за српска документа јер се очекује почетак визне либерализације за грађане Косова.

Он подсећа да Албанци најчешће, преко пријатеља, пријављују боравак у Мерошини или другим местима у централној Србији, јер онда могу да добију пасош и путују без виза.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:728465-Млади-Албанци-хоће-наш-пасош