МУСТАФА СТВАРА НОВЕ ТЕНЗИЈЕ: Или да се говори и о правима Албанаца у централној Србији или прекид дијалога

Лидер Демократске партије Албанаца у Прешеву, Рагми Мустафа, изјавио је да би Приштина требало да прекине дијалог са Београдом у Бриселу, уколико „Прешевска долина“, како Албанци називају југ централне Србије, не буде тема тог дијалога.

Рагми Мустафа је за телевизију Т7 рекао да би приштинска делегација, предвођена председником тзв. државе Косово Хашимом Тачијем требало, како каже, озбиљно да схвати захтев Албанаца из тог дела Србије да се о њиховим проблемима разговара у Бриселу, наводи се у преш клипингу Унмик-а.

Градоначелник Бујановца Шаип Камбери тврди да се права Албанаца с подручја централне Србије годинама крше, упркос споразумима који су потписани.

Скупштина албанских одборника, три општине југа централне Србије, усвојила је у суботу „Политичку декларацију“, којом тражи од привремених косовских институција и власти у Београду да у дијалог о нормализацији односа буде укључен и, како кажу, политички статус Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе, трију општина на територији југа централне Србије.

Између осталог, они траже да њихова права у бриселском дијалогу заступа председник привремених косовских институција Хашим Тачи.

Они заправо траже да руководство привремених косовских институција, Тачи, чији легитимитет у дијалогу оспорава косовска опозиција, и Рамуш Харадинај, буду заступници њихових интереса у Бриселу, који би им, како сматрају, обезбедили исто „оно што Србија тражи за српску мањину на Косову и Метохији“.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:738754-МУСТАФА-СТВАРА-НОВЕ-ТЕНЗИЈЕ-Или-да-се-говори-и-о-правима-Албанаца-у-централној-Србији-или-прекид-дијалога