Наставак сарадње Србије и САД: Донација САД за МУП вредна 380.000 долара

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор САД Кајл Скот потписали су данас споразум о донацији информатичке опреме, вредне 380.000 долара, која ће српској полицији омогућити ефикаснију борбу против свих видова криминала.

 

„Ова донација омогућиће повезивање полицијских станица у Београду са центром за криминалистичку аналитику, што ће допринети ефикаснијем раду београдске криминалистичке полиције, али и омогућити бољи увид и анализу догађаја на терену и ефикасније супротстављање свим видовима криминала“, истакао је Стефановић.

Министар је објаснио да потписани споразум представља наставак сарадње Србије и САД у борби против организованог криминала и тероризма, као и на пољу унапређења рада полиције.

„За Србију је важно да САД остану наш партнер у борби против тероризма. Србија је спремна и да ради на унапређењу знања наших полицијских службеника и да искористи добра искуства и знање експерата из САД, који су већ уложили више стотина радних сати обучавајући наше људе, што је веома важно за Министарство унутрашњих послова и Републику Србију“ рекао је Стефановић.

Прочитајте још – ФОТО: Заједничка вежба српских и америчких специјалаца 

Он је указао да је данашња донација део вишегодишњег пројекта вредног 1,1 милион долара.

„Захвалио бих се амбасадору, људима из ИЦИТАП-а и Амбасади који су помогли да наши људи у претходним годинама добију прилику да уче од изузетних експерата на ФБИ академији и у ‘Џорџ Маршал’ центру, што је допринело да српска полиција буде једна од најреспектабилнијих у региону“, закључио је Стефановић.

Амбасадор Скот истакао је да је америчка амбасада поносна што може да помогне српској полицији и подсетио да је данашња донација наставак пројекта започетог 2010. године.

„Изградња снажних веза између српских и америчких професионалаца у области спровођења закона је вредан и важан део односа наше две земље. Криминал не познаје границе и за нас је од виталног значаја да се међусобно подржавамо и радимо заједно“, рекао је Скот.

Он је навео да је поменути пројекат значајан за безбедност на границама, борбу против тероризма и организованог криминала.

„Уверен сам да смо заједно остварили велики успех и у борби против трговине људима, кријумчарења, илегалне трговине наркотицима и тероризма, а све у духу обележавања више од 100 година пријатељства између Србије и САД. Моја Влада остаје посвећена овом програму и пријатељству са Србијом“, закључио је Скот.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:721787-Донација-САД-за-МУП-вредна-380-000-долара