Није било побуне „беретки“

СУДСКО веће донело је једногласну одлуку и ослободило Милорада Улемека Легију, Звездана Јовановића и још петорицу припадника некадашње Јединице за специјалне операције оптужби за оружану побуну 2001. године, јер тужилаштво није успело да докаже своје тврдње. Такође, ослобађајућа пресуда у којој се наводи да оптужени нису починили кривична дела која су им стављена на терет, донета је после детаљног увида у материјалне, односно писане доказе, али и на основу исказа сведока. На основу тога је закључено да није реч о побуни, већ о протесту.

Ово је у петак, у Специјалном суду у Београду рекао председник судског већа судија Драгомир Герасимовић, образлажући пресуду. С обзиром на то да је ово првостепена пресуда, тужилаштво за организовани криминал има право жалбе.

Оптужби су ослобођени некадашњи командант ЈСО Милорад Улемек Легија који по сопственој одлуци није доведен из затвора у Пожаревцу, јер није желео да присуствује изрицању пресуде. На изрицању нису били ни Мића Петраковић, као ни Владимир Потић, док су Звездан Јовановић, Драгослав Крсмановић, Веселин Лечић и Драгиша Родић дошли у суд.

Што се тиче Душана Маричића Гумара (у време побуне био командант јединице), који тренутно служи затворску казну у Пожаревцу, медицинским вештачењем је утврђено да није способан да прати суђење. Због тога је поступак против њега раздвојен.

КОРАЋ: ОПАСНА ПОРУКА БИВШИ потпредседник Владе Србије Жарко Кораћ оценио је да, и поред ослобађајуће пресуде припадницима ЈСО, он сматра да су они 2001. организовали оружану побуну и да је суд оваквом одлуком, послао веома опасну поруку. – Ако наше правосуђе мисли да је демонстрирање са оружјем и у униформи нека шала, онда је наше правосуђе управо послало поруку да припадници оружаних снага ове земље могу да раде шта им падне на памет. Мислим да је то питање за читаву државу, а не само за појединце – изјавио је Кораћ медијима.

Образлажући ослобађајућу пресуду, судија Герасимовић се позвао и на стенограм са седница Владе којима је председавао премијер Зоран Ђинђић, на којима је констатовано да није била угрожена безбедност државе и да је на њима коришћена реч протест, а не побуна. У прилог ослобађајућој пресуди, он је казао да Влада није прогласила ванредно стање, да службе безбедности нису стављене у борбену готовост, те да није била угрожена безбедност грађана.

– Међу писаним доказима, били су и стенограми са 61. и 62. седнице Владе којима су присуствовали скоро сви представници власти, а у којима је констатовано да безбедност државе није угрожена. Влада тада није прогласила ванредно стање, јер је проценила да не постоји бојазан од насилног преузимања власти. Осим тога, то доказује и долазак тадашњег премијера Зорана Ђинђића са малолетним сином на прославу славе ЈСО – рекао је судија.

Он је рекао и да су искази неких сведока били на основу „посредних сазнања“, а да су сведочења Чедомира Јовановића и бившег министра полиције Душана Михајловића била у супротности с доказима и на основу „накнадних сећања“.

Некадашњи коминистар унутрашњих послова, сада адвокат оптуженог Веселина Лечића – Божо Прелевић оценио је у петак да је било очекивано да ће бивши припадници ЈСО бити ослобођени оптужби за оружану побуну и додао да пресуда показује да није доказано ништа од онога што је тврдио тадашњи потпредседник Владе Чедомир Јовановић.

Прелевић је рекао да је иза свега била идеја да се прозове тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница за нешто за шта није био одговоран.

ШЕШЕЉ: ИСПРАВНА ОДЛУКА

ИЗРИЦАЊУ пресуде некадашњим припадницима ЈСО, осим чланова породица, рођака и пријатеља, присуствовао је и председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ. Он је новинарима рекао да је задовољан пресудом, те да је „суд донео једину исправну подлуку“.

– Ово је тек почетак. Ускоро ћемо тражити да се обнови поступак за убиство Ђинђића, јер је током тог процеса било незаконитости и битног кршења закона – казао је Шешељ, додајући да ће морати да буде обновљен поступак и за атентат на Вука Драшковића у Будви.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/хроника.405.html:738006-Није-било-побуне-беретки