Нови спор Малте и Италије око миграната?

Италија сматра да би Малта требало да спаси и преузме 450 миграната са брода на Медитерану и пружи им уточиште, навели су италијански званичници.

Италијански министар саобраћаја Данило Тонинели објавио је на свом Твитеру да је брод са 450 миграната, сатима кружио у водама Малте на Медитерану тражећи помоћ и додао да по „закону мора, Малта је дужна да пошаље своје бродове и отвори своју луку“.

Он је додао и да италијанска Обалска стража може да помогне уколико је неопходно, али да Малта мора „да обави своју дужност“.

И италијанско Министарство унутрашњих послова саопштило је да брод не може да пристане у Италији.

Са друге стране Малта је саопштила да се рибарски брод са око 450 миграната налази у водама Италије и да није на малтешким властима да спроводе спашавање.

Малтешко Министарство унутрашњих послова навело је да се брод налазио 53 наутичке миље од Лампедузе, острва близу Сицилије и 110 наутичких миља од Малте, у тренутку када је римски центар за координацију спасавања обавестио о томе власти на Малти.

Министарство је навело и да су се мигранти на броду изјаснили да желе да иду на Лампедузу и да, будући да је брод на отвореном мору, „нису могли да им кажу шта да раде“.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:738166-Нови-спор-Малте-и-Италије-око-миграната