Ново име цена уласка Скопља у НАТО

Америчко подсећање на значај решења спора између Атине и Скопља око употребе имена. Матис: Позив за чланство одмах чим се постигне заједнички прихватљиво решење

 

 Министри одбране САД Матис и  Македоније Шећеринска у Пентагону Фото: АП

 

СКОПЉЕ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

УОЧИ новог сусрета и разговора у Солуну шефова дипломатија администрација из Атине и Скопља, Никоса Коцијаса и Николе Димитрова, за коначно изналажење компромисног решења одуженог спора суседа о службеној употреби имена Македонија, афирмисано је и упозорење САД да без затварања тог питања ова држава „неће моћи да приступи НАТО“.

Димитров и Коцијас у Солуну ће учествоваати на квадрилатералном форуму заједно са министрима спољних послова Бугарске и Албаније.

Уочи тог сусрета, грчки медији истичу суштину јасне поруке државног секретара за одбрану САД, Џејмса Матиса, после разговора које је у Вашингтону водио са министарком одбране Македоније Радмилом Шећеринском. Иста правила и услови за чланство Македоније у НАТО остају на снази као и на Самиту Алијансе 2008. у Букурешту, када је Македонија, за разлику од друге две чланице Јадранске групе, Хрватске и Албаније, упркос подршци САД, ипак, остала у чекаоници за приступање НАТО, због нерешеног спора са Грчком о имену. Матис је прецизирао да „САД афирмишу одлуку НАТО у Букурешту 2008. године, Македонија да добије позив за чланство одмах чим се постигне заједнички прихватљиво решење питања о имену са Грчком“.

– Поздрављамо ваш рад са Грчком на разрешавању овог питања уз наду да ће ускоро бити резултата. Не желимо да вас видимо заустављене пред вратима НАТО – изјавио је амерички државни секретар за одбрану.

Подударност порука Матиса са оним из претходног објашњења Коцијаса, у грчким медијима се „види“ из става да би Македонија могла да добије позив за чланство у НАТО, у зависности од тога да ли је постигла „договор за ерга омнес“.

ПРОМЕНА УСТАВА ОБАВЕЗНА

У ДЕЛУ решавања преосталих „тешких питања“ у преговорима, истиче се захтев Атине о неопходности промене Устава Македоније. Премијер Владе у Скопљу Зоран Заев сматра да сваки сусрет представља „нову креативност у функцији приближавања разлика које постоје између Македоније и Грчке“.

http://www.novosti.rs/