Породица браће Битићи: Српске власти још нису привеле правди њихове убице

Породица браће Битићи, тројице америчких држављанина убијених у Србији 1999. године, саопштила је данас да српске власти још нису привеле правди њихове убице упркос, како наводе, поновљеним обећањима да ће то урадити.


Како преноси АП, саопштење је објављено поводом 19-годишњице убиства браће Илија, Мехмета и Агрона Битићија.

Породица браће Битићи је навела и да је председник Србије Александар Вучић више пута обећао америчким званичницима да ће Србија решити тај случај који је, како констатује АП, оптеретио односе две земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одбор Представничког дома усвојио резолуцију о браћи Битићи

Они тврде и да сви докази које је прикупио њихов правни тим, како кажу, указују да је главни осумљицени бивши командант Жандармерије Горан Радосављевић, познатији као Гури.

Браћа Битићи су, како подсећа АП, напустили Њујорк да би се прикључили борби албанских побуњеника на Косову, подсећа АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Спорна смрт браће Битићи

Или, Агрон и Мехмет Битићи, Американци албанског порекла,Браћа Битићи, Илиј, Агрон и Мехмет, су се током ратних збивања на Косову прикључили Ослободилачкој војсци Косова (ОВК), а ухапшени су 1999. године на територији Србије због илегалног уласка у земљу. Због тога их је суд у прокупљу осудио на 15 дана затвора, а затим и пуштени три дана раније, од када има се губио сваки траг. Њихова тела пронађена су 2001 у масовној гробници у Петровом селу.


Одбор за спољне послове Представничког дома САД усвојио је крајем јуна резолуцију о убиству браће Битићи којом позивају на привођење правди одговорних за убиство и у којој се истиче да би напредак у решавању тог случаја требало да буде један од фактора за даљи развој односа САД и Србије.

Министарка правде Нела Кузборивић је поводом ове резолуције рекла да је Србија посвећена решавању случаја убиства америчких држављана браће Битићи, а српски надлежни органи раде да се тај поступак процесуира и утврде и санкционишу одговорни.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:737348-Породица-браће-Битићи-Српске-власти-још-нису-привеле-правди-њихове-убице