Посланик „Српске листе“ у скупштини „Косова“ Зоран Мојсиловић: Посету Тачија доживљавамо као део политичког процеса и дијалога између Београда и Приштине

„На јучерашњој седници Одбора косовске Скупштине за унутрашње послове, безбедност и надгледање Косовских снага безбедности, на којој је начелно изгласан пакет закона за трансформацију КБС у оружане снаге Косова, између осталог се дискутовало и о посети председника Тачија Северу Косова“, извештава РТК2.

Заменик председавајућег овог одбора и посланик Српске листе, Зоран Мојсиловић, рекао је тим поводом да је ова посета доживљена као „део политичког процеса и дијалога између Београда и Приштине“, преноси КосСев.

„Мало смо сви били узнемирени изненадном посетом“

Мојсиловић је на седници Одбора за унутрашње послове поменуо и учестале пљачке у већински српским срединама:

„Ја разумем да се дешавају крађе мобилних телефона и ситних ствари и да се то мало теже налази. Али сви смо одавде и знамо како изгледа крава од 500 килограма. Толико се често краде, да ли је могуће да нико не примети трактор који је нестао или две – три краве које нестану за ноћ,“ упитао је Мојсиловић, преноси РТК2.

„Главно је да је то протекло без неких инцидената, ништа се није десило. Мало смо сви били узнемирени изненадном посетом, али све то доживљавамо као део политичког процеса и дијалога између Београда и Приштине,“ рекао је посланик у косовској Скупштини Зоран Мојсиловић о ненајављеној посети Хашима Тачија прелазу Брњак и језеру Газиводе, преноси РТК2.

Мојсиловићева изјава на седници овог одбора знатно се разликује од досадашњих реакција његових колега из Српске листа поводом посете Хашима Тачија Зубином Потоку. Док Мојсиловић тврди да је ова посета „део политичког процеса и дијалога“, председник његове странке, Горан Ракић, непосредно након посете у суботу изјавио је:

“Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот и своју имовину, јер Газиводе су српске,” рекао је Ракић о посети Тачија и додао да је он “као миш” дошао на север, „да провоцира српски народ што је филм који се више неће гледати“.

И градоначелник Зубиног Потока, Стеван Вуловић, укључивши се уживо у програм ТВ Пинка након посете Хашима Тачија, изјавио је да је ситуација била на ивици ескалације:

„Успели смо да уз велике напоре сачувамо мир, мада је ескалација насиља била надохват руке… На сву срећу није било инцидената, јер да јесте, народ би реаговао и сигурно би дошло до крвопролића,“ рекао је Вуловић и додао да су „цеви (РОСУ) све време биле уперене у пролазнике у близини језера Газиводе“.

Вуловић је том приликом Тачија називао и „смрадом“, „битангом“ и „злочинцем“.

(КосСев)

 

http://www.nspm.rs/hronika/poslanik-srpske-liste-u-skupstini-kosova-zoran-mojsilovic-posetu-tacija-dozivljavamo-kao-deo-politickog-procesa-i-dijaloga-izmedju-beograda-i-pristine.html