Потписан уговор о продаји ПКБ-а за 105,055 милиона евра компанији „Ал Дахра доо Ириг“ са седиштем у Уједињеним Арапским Емиратима

Представници Министарства привреде Србије потписали су данас са компанијом Ал Дахра из Ирига уговор о продаји имовине Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) по цени од 105,055 милиона евра. Матична компанија купца је Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата.

Продато је 16.785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, објекти, опрема, резервни делови, као и имовина зависних друштава – Еколаба, Института ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ.

На продајну цену биће додата и цена за стадо ПКБ-а према попису који ће бити урађен непосредно пре увођења купца у посед и износиће 100 одсто процењене вредности стада на дан пописа.

Државни скретар у Министарству привреде Драган Стевановић, који је са Кадаимом Абдулахом Ал Дарејем из Ал Дахре потписао купопродајни уговор, рекао је да ће цена за стадо бити нешто више од 17 милиона евра.

„Почиње нови период за ПКБ и за Србију“, казао је Стевановић и додао да верује да ће купац ПКБ-а испунити уговорене обавезе.

Ал Дахра ће, према уговору, инвестирати 30 милиона евра у технологију, механизацију и обнову стада.

Свим радницима ПКБ-а, којих је 1.706, по речима Стевановића биће понуђен посао, али су процене да је оптимално да тај комбинат у наредне три године има 1.000 радника. Онима који буду вишак, како је раније договорено са синдикатом, биће понуђене отпремнине од 450 евра по години стажа.

„Ал Дахра има новац, знање и технологије које ће пренети у Србију“, казао је Кадаим Абдулах Ал Дареј.

На тендеру је почетна цена за понуђену имовину ПКБ-а била одређена у износу од 50 одсто процењене вредности и износила је око 104,55 евра.

„Ал Дахра доо Ириг“, подсетимо, доставила је једина понуду за приватизацију Пољопривредне корпорације Београд, а Министарство привреде је, на предлог Комисије за спровођење поступка, прогласило Ал Дахру купцем 14. септембра.

Почетна цена је навели су тада, одређена у износу од 50 одсто процењене вредности предмета продаје на дан 31.12.2017. године, и износила је 104,55 милиона евра, док је компанија Ал Дахра понудила 105,055 милиона евра.

Ал Дахра у Србији послује од 2014. када су постали већински власници 51 одсто фирме Руднап аграр Војина Лазаревића.

Већ почетком 2015. Ал Дахра интернатионал постала је једини власник плантаже у Иригу – Ал Дахре Руднап.

Иначе, претежна делатност компаније Ал Дахра агрикултуре из УАЕ је узгој музних крава.

(Агенције – е-Капија)

 

http://www.nspm.rs/hronika/danas-potpisivanje-ugovora-o-prodaji-pkb-a-kompaniji-al-dahra-doo-irig-za-105055-miliona-evra.html