Приштина без сагласности о платформи за дијалог у Бриселу

Дан уочи наставка Бриселског дијалога у Приштини нема сагласности о платформи за те разгиворе, коју је крајем прошле седмице представио наследник Хашима Тачија на лидерској позицији у Демократској партији Косова, Кадри Весељи, који је и председник парламента.

Приштинска Коха пише данас да је Тачи предложио парламентарним странкама платформу о дијалогу Београда и Приштине, али да није рекао да ли је и сам подржава.

Тачи је још једном позвао опозицију да се укључи у дијалог.

„Кабинет председника пажљиво анализира сваки документ или платформу која има везе са дијалогом, које предложе политичке партије и грађанска друштва. Платворму коју је предложио председник парламента, односно лидер ДПК Кадри Весељи такође је узета у обзир и анализирана… Видимо овај документ као добронамеран труд који би вероватно могао да послужи парламентарним странкама као добра основа за изградњу веома битног политичког консензуса… Време брзо протиче, а опозиционе партије неопростиво касне при укључивању у дијалог. И даље чекамо да се оне уједине када су у питању проблеми од националног интереса“, стоји у саопштењу из Тачијевог кабинета за Коху.

У међувремену, влада самопроглашеног Косова сматра да скупштина мора да преузме већу улогу у дијалогу Београда и Пришстине.

„Влада верује да косовска скупштина мора да више учествује у дијалогу и не коментаришемо саопштења политичких странака“, саопштено је из кабинета премијера Рамуша Харадинаја, наводи се у Унмиковом дневном прегледу приштинске штампе.

Косовска опозиција, међутим, не прихвата Весељијеву платформу, којом је предвиђено да Тачи буде главни преговарач, објавио је јуче приштински Зери.

Опозиција сматра да је Весељијева платформа неприхватљива и да око ње нема саагласности.

За опозицију је Тачи и даље неприхватљив као главни преговарач и захтеају да се таква платформа не примењује с обзиром на то да представља једнострани документ.

У међувремену политички аналитичари кажу да ни влада, ни опозиционе странке нису заинтересоване за постизање консензуса о дијалогу са Београдом.

Иначе, представљајући платформу Весељи је рекао да ће тај документ помоћи постизању „националног консензуса“.

„Чврсто верујем да ће овај документ који сам понудио да буде добра иницијатива за изградњу општег консензуса, тако да сви заједно станемо из овог документа и укључимо се у процес дијалога, истовремено довршавајући процес чланства у УН за нашу независну и суверену државу. Зато идемо у дијалог“, рекао је раније Весељи.

ПРИШТИНСКИ ЗЕРИ ПИШЕ: ЕУ ТРАЖИ ФОРМИРАЊЕ ЗСО БЕЗ ОДЛАГАЊА У СКЛАДУ СА БРИСЕЛСКИМ СПОРАЗУМОМ

Европска унија инсистира да Заједница/Асоцијација српских општина на Косову и Метохији буду формирана у складу са законима тзв. Косова и Бриселским споразумом из 2015, али да влада самопроглашеног Косова то одлучно одбија, пише данас приштински Зери.

Према писању приштинског дневника, ЕУ истовремено очекује да сви постигнути споразуми Београда и Приштине буду спроведени без одлагања.

„ЗСО/АСО ће бити формирана унутар законског окивра Косова, на основу Бриселског споразума и главних општих елемената, који су две стране постигле 2015. године“, рекли су званичници ЕУ за Зери.

Наводи се да је влада самопроглашеног Косова, међутим, одлучна у томе да ЗСО не буде формирана према Бриселском споразуму, пошто је то у супротности са појединим члановима устава тзв. државе Косово.

Иначе, 20. априла ове године навршило се тачно пет година од потписивања Бриселског споразума, а Заједница српских општина, предвиђена тим споразумом, није формирана.

Због тога је Српска листа, која подржава владајућу коалицију, напустила владу тзв. државе Косово и поручила да, ако Приштина у најскорије време не формира ЗСО, онда ће Срби то учинити сами.

ЕУ је зарад спуштање тензија дала Приштини рок од три и по месеца да испуни обавезу предузету Бриселским споразумом.

Председник Србије Александар Вучић је више пута од тада рекао да не верује да ће Приштина испоштовати тај рок.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:738723-Приштина-без-сагласности-о-платформи-за-дијалог-у-Бриселу