Рамуш Харадинај: Одлука о забрани Вучићеве посете подручју Дреница ступа на снагу одмах; „Косовска полиција“ зауставила Вучића и забранила му даљи пут ка Бањама

На путу Зубин поток – Бање косовска полиција зауставила је председника Александра Вучића и забранила му даљи пут ка Бањама, сазнаје „Блиц“.

У току је расправа између албанских полицајаца и Вучића. Обавестили су га да су барикаде на два километра одатле.

Председник је са сарадницима изашао из аутомобила и са руководствима српских општина са севера Косова кренуо је пешке према оближњој згради у овом српском селу, у којој би требало да донесе одлуку шта даље да чини.

Вучић је претходно требало да иде до села Бање магистралним путем Косовска Митровица-Србица, али су тај путни правац на више мјеста блокирали бивши припадници терористичке ОВК.

Конвој председника Србије обезбеђују припадници Косовске полицијске службе, а једну од патрола чини италијанска жандармерија.

Рамуш Харадинај: Одлука о забрани Вучићеве посете подручју Дреница ступа на снагу одмах

Косовски премијер Рамуш Харадинај сопштио је данас да одлука о забрани посете председника Србије Александра Вучића подручју Дренице ступа на снагу одмах и да је испред свега сигурност грађана.

“Сигурност грађана је пре свега. Повукао сам дозволу Министарства спољних послова о посети председника Србије на подручју Дренице. Ова одлука ступа на снагу одмах”, написао је Харадинај на друштвеној мрежи.

Косовска влада донела је јутрос одлуку да се посета председника Србије селу Бање отказује из безбедносних разлога, наводи се у саопштењу.

Било је планирано да председник у оквиру посете Косову и Метохији данас посети Србе у енклави, у селу Бање, у насељу Србица, јужно од Ибра.

Јутрос су међутим ветерена тзв ОВК блокирали пут ка том месту.

Ватикан унапређује односе са Косовом

Премијер Косова Рамуш Харадинај оценио је данас да Ватикан унапређује односе са Косовом, што, како је навео, потврђује и промена имена косовске администрације Католичке цркве у Призренско-приштинску бискупију.“Преименовање у Призренско-приштинску бискупију, именовања високих представника на обе стране и различита међусобна ангажовања, показатељи су унапређења наших односа“, написао је Харадинај на друштвеној мрежи Фејсбук.

Он је оценио да су сусрети које је имао са папом Фрањом и државним секретаром Ватикана Пиетром Паролином, „показали опредељење Косова за мир у региону и мир као универзалну вредност“.

(Бета-Танјуг)

 

http://91.222.7.144/hronika/ramus-haradinaj-vatikan-unapredjuje-odnose-sa-kosovom.html