Рамуш Харадинај у „Ћирилици“: Лично сам молио Марка Ђурића да на Косово дође наредног дана када му истиче забрана уласка; Албанци су учествовали у Косовском боју

У ексклузивном издању емисије “Ћирилица”, гост аутора и водитеља Миломира Марића је косовски премијер Рамуш Харадинај.

Прво питање односило се на оно око чега се много прашине дигло последњих месеци – формирање Заједнице српских општина.

– Хајде да прво установимо о каквој ЗСО је реч, па тек онда када ће бити формирана – рекао је Харадинај, на шта се надовезао Миломир Марић речима:

– Ми би смо волели да то буде Република Српска на Косову.

Формирање Заједнице српских општина је питање Устава Косова

– Једна варијанта је као Бриселски споразум. То није коначно јер Уставни суд мора одлучити о томе. Ми можемо сада формирати ЗСО, али је то питање Устава Косова.

Миломир Марић упитао је Харадинаја да ли је тачно да се по том уставу само име може одржати, а да све тачке које га садрже нису по у складу са уставом.

– За мене је рано да сада сам интерпретирам то, али оно што сам урадио јесте да сам интензивирао то питање, односно, успоставио механизме његове имплементације. Имамо и менаџмент за имплементацију који је састављен само од Срба. Двоје их је са севера Косова, а двоје из јужног дела. Проблем ће наступити касније, да ли ће тај завршни документ бити у складу са уставом.

На констатацију да се Срби плаше да ће та ЗСО бити формирана тако да буде под потпуном контролом Приштине, Харадинај је рекао:

– Не мора се то звати страхом, али Косово постоји и извор нашег постојања је Устав. Тако сви овде функционишемо.

Овде се, дакле, говори о Уставу Косова, док српски устав говори да је Косово део Србије. Да ли се и Харадинај с тим слаже?

– Па, нисам читао Устав Србије, али мислим да се ту не ради о реалности. Косово је независно од 2008. године и признато је од стране завидног броја земаља у свету и институција. Још није реалност да га и Србија призна.

Миломир Марић је констатовао да Албанце из Србије нико није и не протерује, а да је 200.000 Срба протерано с косова.

– Ако већ говоримо о цифрама, онда морамо рећи и да је 1999. године миллион Албанаца морало да напусти Косово. Многи су се вратили, али не сви.

– Сви Албанци су се вратили, али не и Срби – констатовао је Марић.

Ситуација Срба на Косово и није толико тешка

– И неки Срби су се вратили, не знам тачан број. Желим рећи да нема препреке живети на Косову због националности, зато што си Србин на пример. Велики број живи овде у Приштини, не могу да кажем који је то број. Ево на пример, други програм наше телевизије је на српском језику. Ситуација Срба на Косову није толико тешка како се представља у Београду.

Занимљиво је било питање докумената Срба са Косова на којима стоји да су Косовари, а не Срби.

– Па знате и мени стоји у личној карти да сам Косовар, а не Албанац. И још нешто, Србима пише на ћирилици име и презиме.

Брутално хапшење Марка Ђурића пре неколико недеља изазвало је велику пажњу у свету. С обзиром на то како је све изведено, поставља се питање да ли је икада игде један преговарач тако отет и вођен улицама града као Марко Ђурић.

– То је једна чудна ситуација, баш чудна. Нико се због тога није осећао добро. Марку Ђурићу је био забрањен улазак до сутрадан, и ми смо мислили да се неће појавити. Чак сам га лично молио, преко свих канала, да сачека до сутра када истекне забрана уласка. Да је само сачекао дан касније и све би било у реду. Знате, да нисмо реаговали опозиција би реаговала. Био је то неспретан сплет околности и морам рећи да је и Србија ту погрешила.

На питање Миломира Марића на кога је мислио председник Вучић који је рекао да је један позив ослободио Марка Ђурића, Харадинај каже:

– Највероватније је председник Вучић звао некога у Приштини и нико овде није желео да се то одужи. Мене нико није звао, а био сам за то да се не доводи у Пруиштину, да се што пре то заврши и да се човек врати својој кући.

Одмах после тог инцидента, десило се хапшење Гуленових пристилица и експресно изручење Турској. Том приликом председник Ердоган је говорио за Харадинаја да оргија, да с еопија, да је човек лаког морала.

– Па, нешто од тога је и истина. Рецимо, волим некад да попијем чашицу ракије. Одакле је долазим, то је део ритуал да госта дочекате са часицом. Нисус ви Албанци муслимани нити је националност исто што ив ера. Албанци су дуго били хришћани. Поштујем Турску и имамо добре односе. Али ја заступам Косово. Ја сам се одлучио да због тог изручења, о коме нисам био обавештен, заступам оно што је моја дужност. Директор полиције није смењен, већ министар и директор обавештајне службе.

Многи су мишљења да је тај сукоб са Америком дошао због Америке. Харадинај је познат као амерички човек, док је проблем између САД и Турске настао управо због Фетулаха Гулена који је у Анкари означен као организатор пуча.

– Ми смо део Европе и сарађујемо са Бриселом и Берлином. Међутим, када је спољна политика у питању, ми смо део клуба земаља који предводи Америка. Нама то није проблем да признамо, немамо ни времена да се бавимо проблемима у свету.

Србија извози највише робе на Косово

Иако политичка слика даје једну перцепцију, економска је сасвим другачија.

– Ја мислим да од свих земаља Србија овде највише извози своје робе. Јас ам то и рекао вашем човеку из привредне коморе: да ли си свестан да пласирате овде робу земље која нас блокира. И овде постоји проблем код људи који се питају да ли је исправно да Србија буде толико заступљена на овом тржишту.

На питање како то да се са председником Вучићем никада није састао, Харадинај каже:

– Није то била агенда до сада. Суштина је да се преговори наставе, не само међу политичарима него и међу људима.

Занимљиво је било чути и Харадинајево сећање на боравак у Хашком трибунал, где се сусрео са великим бројем Срба попут Шљиванчанина и Шешеља који су му и упутили поздраве.

– У Хагу је била нова Југославија, али из националистичке перспективе. Реалност је била да смо јако лоше живели под Милошевићем. Власт и полиција су грозне ствари радили, али је и српски народ знао да то није у реду. Замолио бих службени Београд да пружи више простора Србима одавде. То је некако уобичајено да се главни град служи околишем.

Миломир Марић поставио је конкретно питање како је настала легенда о црном Харадинају, злочинцу одговорним за страдање Срба.

– Ја сам видео то на вашој телевизији и било ми је жао Срба што морају да слушају ту пропаганда. За мене је нормално да се то говори током рата, када су две стране у сукобу. Али ми није јасно зашто се то наставило после сукоба.

Како не би избегао конкретан одговор, Миломир Марић је директно питао Харадинаја да ли је некога убио?

– Не знам, вероватно, рат је рат. Ја сам обукао униформ свестан последица. Изгубио сам два брата у униформи, а исто тако размишља и српски војник када крене у рат. Ако не можеш то да поднесеш, онда немој улазити у сукоб.

Намеће се питање како је успео да избегне хашку робију у два наврата.

– Истином. Одрастао сам у нормалној породици и живели смо часно. Један од сведока, који се наводи да је био сведок у мом суђењу, настрадао је у кафанској тучи од стране Србина. Питај те га, сада је у Црној Гори, да ли сам га ја ангажовао да убије ту особу. И тужилац Серж Брамерц је рекао у Београду да против мене нема доказа како пише у оптужници.

САД су дали Милошевићу све да уништи ОВК и он то није успео

Овде важи уврежено мишљење да је Америка дала Милошевићу време да почисти ОВК неколико месеци, а када није успео, да су се онда они умешали и решили ствар на свој начин.

– Американци су дали Милошевићу све да уништи ОВК и није успео у томе. Слали су војску, специјалне јединице, али ми смо и даље били ту. Српска војска је губила морал како је одмицало време. Слали су разне јединице, али морал није био ништа већи. Рецимо, 24. марта 1998. године сам био у породичној кући. Пар недеља раније је Јашари поражен. Али када су нас послали снаге на нас, отац је децу послао на сигурно, а ја сам са сестром и браћом остао да се борим. Само годину дана касније стигао је НАТО. Знате, какву год војску да пошаљете не можете против воље народа.

На, помало шаљиво, питање Миломира Марића како то да дрога свуда изазива зависност, само на Косову независност, Харадинај каже:

– Нема овде дроге, само кукуруз и пасуљ. Овде дрога не расте – рекао је Харадинај.

– Зар ни у кабинету немате – упитао је Марић.

– Не знам, идите сами па видите има ли. Овде се само тешко живи. Да вам кажем нешто, Срби кад раде у Швајцарској они живе као Швајцарци. Али албанац не. Као мала заједница. Скоро сав новац месечно иде код главе фамилије, па он распоређује. Не троши новац тамо већ купује овде имање и кућу па после 50 година каже ево ово сам створио.

Марић је “пецнуо” Харадинаја како то да у затвору може да се дружи са Србима а не и на слободи.

– Ко је то рекао? Па, виђам се са Србима и дружим. Ево честитао сам им Божић и Ускрс, не слажемо се увек али се слажемо.

Харадинај каже да Албанци нису муслимани по идентитету и да се не поноси оним снимцима рушења српских цркава и манастира у погром.

– Био сам са српским породицама, посећивао сам српске манастире, али нећу рећи које, нека они кажу. Имамо ми и православне, албанске, цркве.

Није било Ал Каиде и Исламске државе на Косову

Косовски премијер је и негирао да су чланови Ал Каиде и касније ИСИС-а боравили на Косову.

– Никада овде нису боравили, ни Арапи ни нико са стране.

За крај разговора, Харадинај је “открио” једну истину из прошлости.

– Не знам да ли ово знате, али када говоримо о Косовском боју, треба рећи да су албанске јединице учествовале и да ни њима није било драго да им дође неко издалека на њихову територију – рекао је Харадинај алудирајући како су се Срби и Албанци заједно борили против Отоманског царства.

 Рамуш Харадинај у „Ћирилици“ код Миломира Марића

Гостовање председника председника приштинске владе Рамуша Харадинаја код Миломира Марића у емисији „Ћирилица“ изазвало је огромну пажњу јавности.

– Нисам ни сањао да ће најава телевизијског интервјуа са председником владе у Приштини изазвати такве реакције, чак и најаву демострација испред зграде телевизије – каже Миломир Марић и додаје да се није обрукао у интервјуу са Харадинајем и да му је у лице рекао оно што нико други није успео.

– Увек ме је чудило што су Албанци медицински феномен: дрога код других изазива зависност, а код њих независност – наставља Миломир Марић, који је емисију почео речима да се мора разговарати, иако је већина Срба од њега очекивала да се према Харадинају понесе као Гаврило Принцип или Милош Обилић и да га пред камерама стреља или распори.

Гледаоци ће бити изненађени када чују да је Рамуш Харадинај два пута ослобођен оптужби за ратне злочине пред Хашким трибуналом, не само што су сведоци ликвидирани, што се наглашава у пресуди, већ и зато што је један Србин из Београда, који је радио за српску војску, послао у Хаг телевизијски снимак који је довео до ослобађајуће пресуде.

Интервју са Рамушем Харадинајем, који је вођен у Приштини, у емисији „Ћирилица“ коментарисаће најугледнији српски адвокати и тужиоци, са вишегодишњим искуством из Хага, који ће објаснити зашто су тамо ослобођени сви који су чинили злочине над Србима, док су српски председници, министри, генерали и комаданти разних нивоа осуђени на више од хиљаду година робије.

(Хепи)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ramus-haradinaj-u-cirilici-kod-milomira-marica.html