РТК: Војска Косова за Заједницу српских општина – на које су услове Срби спремни?

Српски и албански политички аналитичари сматрају да ће Приштина пристати на измену Устава због формирања Заједнице српских општина, само уколико Срби прихвате уставне измене које се тичу формирања Војске Косова, наводи РТК.

Управљачки тим за израду статута Заједнице општина са српском већином на Косову, у коме је и четворо Срба, требао би до августа да заврши статут, након чега би ова Заједница коначно требало да буде формирана.

Међутим, и даље се не зна како ће Заједница изгледати, ни која ће овлашћења имати.

Из косовских институција се стално наглашава да ће Заједница српских општина бити формирана искључиво по косовским законима, на онсову Устава Косова.

С друге стране, након низа састанака Управљачког тима са експертима из разних области, Срби траже измену Устава Косова, како би Заједница српских општина, поред осталог, имала потпуни надзор у области образовања и здравства.

Одавно требало решити

Познавалац политичких прилика на Косову Ранђел Нојкић у изјави за Радио Косово 2, програм на српском језику, сматра да је иницијатива за промену Устава Косова требала да се деси пре пар година, јер је, како каже, одавно јасно да Заједница српских општина може да буде формирана искључиво по косовским законима.

Нојкић сматра и да би Приштина могла да пристане на измену Устава, само уколико Срби пристану на формирање Војске Косова.

“Приштина има добру основу да не подлегне притиску, односно да не иде ка том компромису око промене Устава због ЗСО. Ако се питање Устава буде покренуло онда ће Приштина да захтева неке друге ствари, а то је формирање Војске Косова, које не може да се деси без уставних промена”, тврди Нојкић.

Срби могу да имају штету ако инсистирају на измени Устава

Аналитичар и правник са Косова Азем Власи сматра да ће ЗСО бити формирана на основу одлуке Уставног суда Косова, који је већ тумачио Бриселски споразум о формирању Заједнице.

Власи тврди и да Срби могу да претрпе штетне последице уколико наставе да инсистирају на измени Устава због формирања ЗСО, јер уколико дође до уставних измена, Приштина ће, поред осталог, бити у могућности да Србима укине загарантована места у Парламенту.

“Албанци ће онда тражити да се из Устава макне и оно дво-трећинско гласање мањинских и низ других ствари које ће имати последице по етничке заједнице. Не треба се коцкати на тај начин…Колико ја видим, представници Срба овде не воде рачуна о реалним интересима косовских Срба, него раде против њих, тако што су инструменти у рукама Београда”, сматра Власи.

Обе стране оће да извуку максимум

Извршни директор Балканске групе за политику Наим Рашити у изјави за Радио Косово 2, наводи да је питање око формирања ЗСО актуелизовано баш у време када се очекује коначни договор између Косова и Србије и да ће обе стране покушати да извуку максимум у своју корист.

“Србија хоће што мање да изгуби када је у питању статус Косова, док Косово неће прихватити ништа мање од чланства у УН. То ће бити проблем, видећемо шта ће Србија тражити за то, до сада је то била нека аутономија севера”, тврди Рашити.

Политиколог Љубомир Станојковић сматра да је на самиту у Софији, Приштини и Београду, стављено до знања да морају да испуне све обавезе које су преузели на себе.

Ипак, он оцењује да ЗСО неће бити формирана у скоријој будућности, јер како каже, након израде стаута следи његово тумачење, оцена Уставног суда и осталих надлежних иснтитуција.

“То ће опет мало дуже да потраје. Колико год да ове институције тумаче статут ЗСО, битно је да је Хашим Тачи преузео на себе да мора да постигне неки компромис, како би ЗСО имала већа права. Није то уопште лако…”, наводи Станојковић.

Рад на изради стаута Заједнице српских општина, Управљачки тим би требао да заврши до 4. августа ове године.

Иначе, први споразум, односно, такозвани Бриселски споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, постигнут је априла 2013. године, а шест од 15 тачака тог споразума односа се управо на Заједницу српских општина.

(Танјуг)

 

http://91.222.7.144/hronika/rtk-vojska-kosova-za-zajednicu-srpskih-opstina-na-koje-su-uslove-srbi-spremni.html