Сем Фабрици: Србија врло прагматична и паметна кад види своју будућност у ЕУ, нормализација односа са Приштином кључни елемент

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици оценио је у Новом дану да Самит лидера ЕУ и Западног Балкана, који је одржан у Софији, треба сагледати као додатно охрабрење за будућност.

Фабрици је нагласио да је са Самита поручено да се приступање ЕУ базира на заслугама – ако је земља спровела добре реформе, онда процес иде глатко.

„Самит је био сјајан барем из три разлога – после 15 година лидери ЕУ и Западног Балкана су се окупили да разговарају о односима и будућности региона, други елемент је Декларација са Самита у којој се каже да нема сумње у европску перспективу Западног Балкана чији лидери су се обавезали да приступају ЕУ и трећи разлог то што је најављен одређен број конкретних иницијатива“, рекао је Фабрици.

Мислим да је Србија врло прагматична и паметна кад види своју будућност у ЕУ.

Он је рекао да је регион годинама био извор нестабилности и да управо процес проширења и приступања доноси стабилност.

„Уколико регион наставља да се интегрише биће лакши пут у ЕУ. Што је више стабилности у региону то ће повећати могућности да читав регион приступи ЕУ. Наравно, нормализација односа између Београда и Приштине је кључни елемент у свему томе“, оценио је Фабрици.

Шеф Делегације ЕУ у Србији истиче да је став Уније да помаже дијалог, али да је на две стране да дођу до договора и споразума који је прихватљив за обе стране.

„Остајемо оптимистични да ће се решење наћи. Никоме не одговара да остане стање замрзнутог конфликта“, сматра он.

Фабрици подсећа да је Европска комисија одредила 2025. као годину у којој би, ако се спроведу реформе, могло да дође до проширења.

„То није никакав датум, обавеза, већ подстицај. Јуче се није причало о датуму и одређивању вештачких рокова, већ се причало о томе који су циљеви приступања“, рекао је он и додао да за проширење ЕУ морају да се спроведу реформе.

Фабрици је поновио да Унија охрабрује Србију на европском путу и подсећа да је у последњем извештају наведено да је Србија у одређеним областима постигла напредак, попут економских реформи и макроекономске стабилности, али да има и других области где је забележен умерени напредак.

„Кад је реч о слободи медија, у извештају се каже да није било напретка и то је један од главних елемената да кажемо да Србија мора да буде напреднија“, поручио је Фабрици.

Он је закљућио да је геополитичка инвестиција да Западни Балкан буде део ЕУ, под условом да су критеријуми испуњени.

(Танјуг)

 

http://91.222.7.144/hronika/sem-fabrici-srbija-vrlo-pragmaticna-i-pametna-kad-vidi-svoju-buducnost-u-eu-normalizacija-odnosa-sa-pristinom-kljucni-element.html