Сива економија угасила пекаре?

Н. СУБОТИЋ

ИЗ погона АД „Хлеб“, како ствари стоје, тешко да ће поново замирисати свеже печене векне. Пошто је 30. октобра прошле године проглашен банкрот овог предузећа, одбор поверилаца се сагласио и са тим да за месец дана, 12. јула, на продају понуди комплетну имовину овог предузећа, које је хлебом и пецивима успешно снабдевало Нови Сад и околину.

Јавно надметање за продају целокупне имовине биће одржано у просторијама предузећа, а почетна цена је 416 милиона динара. У понуди су непокретности у Новом Саду, Петроварадину, Сремској Каменици и Футогу, међу којима су највећи пословни комплекс фабрика хлеба и пецива с магацинима и силосима у Улици Бајчи Жилинског, пословни објекти широм Новог Сада, као и неколико станова у власништву предузећа и плац за изгрдњу зграде.

Купцима се такође нуде и линија за производњу хлеба, професионална пекарска опрема, силосна опрема, канцеларијски намештај и моторна возила, а и залихе резервних делова и алата, горива и амбалаже, као и потраживања и права које је то предузеће имало на крају прошле године.

Оваквој судбини „Хлеба“, како објашњава Здравко Шајатовић, директор Пословног удружења млинске и пекарске индустрије „Житоунија“ из Новог Сада, кумовала је и сива економија, односно то што се готово 40 одсто пекарских производа у Србији испече у малим пекарама, које у већини случајева избегавају плаћање пореза и доприноса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ – Сваки други пекар брашно купује на црно

– Велике пекаре и млинови такву конкуренцију једноставно нису могли да издрже – јасан је Шајатовић. – Они, наиме, морају да пријаве све раднике, да плате порезе и доприносе за њих, да све брашно проведу кроз пословне књиге и да, такође, и на то плате порез, тако да им је пословање знатно скупље. Ствари се, међутим, мењају, јер је држава формирала радна тела и најавила одлучну акцију, пре свега кроз инспекцијске службе, како би се, између осталог, и промет брашном, које је по значају сврстано одмах иза акцизне робе, а самим тим и хлебом, вратио у редовне законске токове. За „Хлеб“ је, нажалост, ова акција дошла прекасно…

ЛИКВИДАЦИЈА, 90 РАДНИКА БЕЗ ПОСЛА

АД „ХЛЕБ“, из чијих је погона излазило и 100.000 векни, не послује од децембра 2017. Производња је престала после стечаја уведеног 19. септембра, а затворене су и све продавнице, па је готово 90 радника за непуна три месеца остало без посла. Предузеће је, иначе, продато на аукцији 2003. за око 270 милиона динара, а могло се чути да су му власници Дејан Бодирога, познати кошаркаш, и Радивој Живанић.

 

http://www.novosti.rs/вести/србија.489.html:732658-Сива-економија-угасила-пекаре