Србија и Уједињени Арапски Емирати потписали „меморандум о прехрамбеном сектору“

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић потписао је на Новосадском сајму Меморандум о разумевању са Уједињеним арапским емиратима (УАЕ), који се односи на прехрамбени сектор.

Недимовић је после потписивања Меморандума рекао да ће њим бити регулисана безбедност хране, како би српска храна могла да се извози на тржиште тих земаља.

Документ се осим на области безбедности хране и халал сертификата односи и на инвестиције у пољопривреди које ће тек бити реализоване, а како је Недимовић рекао, неке се „већ дешавају у овом тренутку“.

„Реч је о тржишту које платежно јако способно и које има потражњу за квалитетном робом“, рекао је Недимовић.

Према његовим речима, инвестиције ће бити усмерене у прерађивачку индустрију, а биће финансиране новцем из УАЕ.

Након билатералног састанка Недимовића са делегацијом УАЕ, они су заједно подсетили да у Србији већ функционишу фирме из ових земаља попут Ал Дахре и Ал Раwафед.

Недимовић је додао да УАЕ подржава Србију и кроз Фонд Абу Даби за наводњавање, те да ће ове године кроз разне пројекте бити инвестирано 30 милиона евра.

Најавио је да су у припреми пројекти вредни 40 милиона евра.

„Очекујем да ћемо до септембра завршити све сертификате између две земље и да ће тржишта бити поптпуно слободна за трговину прехрамбеним производима“, рекао је Недимовић.

Недимовић ће данас отворити 85. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, на којем је земља партнер ове године Француска.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/srbija-i-ujedinjeni-arapski-emirati-potpisali-memorandum-o-prehrambenom-sektoru.html