Стејт департмент: Пресељење амбасаде САД у Јерусалим у мају, како би се поклопило са 70. годишњицом проглашења независности Израела

Амбасада САД у Израелу преселиће се из Тел Авива у Јерусалим у мају, како би се пресељење поклопило са 70. годишњицом проглашења независности Израела, потврдио је Стејт департмент.

„Узбуђени смо због тог историјског корака и ишчекујемо с радошћу отварање у мају“, рекла је портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт, пренеле су агенције.

Амбасада у Јерусалиму биће отворена постепено и најпре ће радити у здању у кварту Арнона у коме се издају визе, а потражња за сталним местом је већ почела. У њој ће у почетку радити амбасадор и мали тим, а до краја следеће године ће бити отворен нови део тог комплекса, навела је Науерт у саопштењу, пренеле су агенције.

Амбасадор САД у Израелу, међутим, и даље ће живети у Херцлији, северно од Тел Авива из безбедносних разлога и путовати у пресељену амбасаду. Званичници администрације америчког председника Доналда Трампа су рекли да је Конгрес обавештен о пресељењу, а државни секретар САД Рекс Тилерсон је у четвртак потписао безбедносни план за нову амбасаду.

Премијер Бењамин Нетањјаху је похвалио одлуку, оценивши да ће претворити 70. Дан независности Израела у много већу прославу.

„Ово је велики дан за народ Израела. Хвала Вам председниче Трамп за ваше руководјење и пријатељство“, наведено је у Нетањахуовом у саопштењу издатом у амбасади у Вашингтону пошто је већ почео шабат у Израелу, па се не могу давати званична саопштења.

Главни палестински преговарач Саеб Ерекат је рекао да је потез САД показао „одлучност да се крши међународни закон, уништи решење (по моделу) две државе и изазову осећања палестинског народа, као и свих Арапа, муслимана и хришћана широм света“.

Ерекат који је такође генерални секретар ПЛО (Палестинске ослпбодилачке организације) је рекао да се Трампов тим дисквалификовао од улоге у решењу сукоба Израела и Палестинаца.

Портпарол палестинског председника Махмуда Абаса Набил Абу Рудејне осудио је амерички потез, рекавши да је неприхватљив и једностран и да представља препреку сваком напору да се створи мир у регину.

У појасу Газе је званичник Хамаса Сами Абу Зухри рекао је да је пресељење амбасаде „проглашање рата против Арапа и муслимана“ и да администрација САД мора да га размотри, пренели су израелски медији.

Израел слави Дан независности по хебрејском календару 19. и 20. маја, а независност је проглашена 14. маја 1948. године.

(Бета)

http://www.nspm.rs/hronika/stejt-department-preseljenje-ambasade-sad-u-jerusalim-u-maju-kako-bi-se-poklopilo-sa-70.-godisnjicom-proglasenja-nezavisnosti-izraela.html