„Та тела су припадала терористима, српским војницима и становницима села. Овај извештај који вам сада показујем никада није објављен, а његов садржај мало ко зна.“

Вилијам Вокер диктирао је финској форензичарки Хелени Ранти како треба да сачини извештај о обдукцији Албанаца страдалих у селу Рачак на Косову, који је и послужио као повод за НАТО бомбардовање СРЈ 1999.

Она је, међутим, касније сведочила да је радила под великим Вокеровим притиском. Вокер је, како је испричала, инсистирао да у извештају користи реч масакр, а умео је „и да преломи оловку и да је гађа незадовољан њеним професионалним приступом“.

Фото: Printscreen/YouTube

Ранта је праве наводе са обдукције доставила Хашком трибуналу, у којима је изразила сумњу у број испаљених метака, као и колико је њих заиста било смртоносно.

Осим тога, она је пред камерама показала оригиналан извештај из Рачка према коме је закључено да тела припадају борцима ОВК, а не албанским цивилима.

Фото: Printscreen/YouTube

Ранта је истину изнела у документарном филму „Крај – осуђени на прогонство“.

Руским ауторима Јевгенију Баранову и Александру Замислову испричала је да је „Вокер био ужаснут резултатима наше истраге“.

„Била сам збуњена и нисам била спремна да му одговорим. Та тела су припадала терористима, српским војницима и становницима села. Овај извештај који вам сада показујем никада није објављен, а његов садржај мало ко зна. Сада сам спремна да јавно говорим о резултатима истраге“, казала је Ранта у том филму, показујући оригинални извештај пред камером.

Фото: Printscreen/YouTube

Она је, у интервјуу за немачки лист Берлинер цајтунг 2004, између осталог, рекла: „Сви знамо шта је говорио Вилијам Вокер. Он и данас говори да је то био масакр и да иза њега стоје Срби. А ја то никада нисам рекла. Никада нисам ни указала ко су били извршиоци.“ Вокер јој је, казала је, „стављао речи у уста“, што није било дозвољено.

„Нисам се сложила с њим. Био је љут на мене“, навела је Ранта и додала да га је највише љутило то што је одбијала да употреби реч „масакр“ и да каже ко стоји иза онога што се догодило у Рачку. „Био је страшно љут због тога. Гађао ме оловком“, испричала је.

Иначе, за своје „заслуге“ и симпатије које и данас, несумњиво, исказује према Албанцима, Вокер, бивши амерички генерал, добио је недавно бисту у селу Рачак.

Вокера, кога још називају и „креатором случаја Рачак“, Албанци су више пута овенчали разним признањима.

Вилијам Вокер је својевремено, на десетогодишњицу случаја „Рачак“, одликован златном повељом за допринос човечанству од стране тадашњих премијера и председника Косова, Хашима Тачија и Фатмира Сејдијуа.

Фото: Дадо Ђилас

Српске власти, односно тадашња Влада СРЈ прогласила је Вокера за „персону нон грата“ због монструозних лажи о догађајима у месту Рачак, што је био директан повод за бомбардовање Југославије 1999. Недељу дана после те одлуке, на захтев Европске уније и на интервенцију председника и премијера Руске Федерације, Влада СРЈ којој је председавао Момир Булатовић донела је одлуку о замрзавању те одлуке.

Вокер, који данас има више од 80 година, један је од ретких светских званичника који се противи оснивању суда за злочине ОВК. Данас Вокер иде корак даље и промовише у Приштини предлог за стварање „Велике Албаније“.

(Извор: Kurir.rs)