Усвојен Закон о националном ДНК регистру

Београд — Скупштина Србије усвојила је Закон о националном ДНК регистру.

 

Foto: Thinkstock

 

Тим Законом утврђује се оснивање тог регистра за потребе вођења кривичног поступка и расветљавање кривичних дела, утврђивање идентитета несталих или непознатих лица.

Током расправе о том предлогу закона опозиција је изнела критика наводећи да се њиме крше људска права, јер се исто третира ДНК материјал и жртава и осумњичених, одраслих и деце.

Из МУП-а међутим истичу да ће систематизација ДНК података допринети, расветљавању кривичних дела и кажњавање учинилаца кривичних дела, а све са циљем сузбијања свих облика криминала.

Законом је утврђена и међународне размене података приликом расветљавања кривичних дела.

Предвиђено је да национални ДНК регистар у свом пуном капацитету буде успостављен у року од две године од ступања на снагу тог закона и по доношењу, подзаконских аката за његово потпуно спровођење.

Скупштина је данас усвојила и Закон о јединственом матичном броју грађана који би требало постичи значајно ажурирање базе личних податак о грађанима односно изједначавање заведених података у базама са стварним стањем.

Предвиђен је и развој електронског сервиса који ће грађанима омогућити да на бржи и једноставнији начин остварују своја права.

Посланицу су данас изгласали и измене и допуне Закон о држављанству којим се поједностављују и скраћују административне процедуре пред органима државне управе, и омогућава грађанима да прибаве уверење о држављанству било где на територији Србије, без обзира на то где су уписани у евиденцију држављана.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=03&dd=22&nav_category=11&nav_id=1372421