ВЕЛЕИЗДАЈНИЧЕ! Пре три године си предао српско правосуђе шиптарима и угасио цивилну заштиту!

Премијери Србије и Косова Александар Вучић и Иса Мустафа у Бриселу су у присуству шефице европске дипломатије Федерике Могерини потписали Споразум о правосуђу, после готово годину дана паузе у дијалогу две стране о проведби Бриселског споразума.

„Двојица премијера финализирали су споразум о правди и правосуђу на Косову, затворивши критично поглавље спровођења Бриселског споразума, што ће суштински побољшати животе људи на терену“, навела је Могерини у саопштењу после четворосатног састанка.

Она је похвалила двојицу премијера те навела да су такође „имали свеобухватну расправу о великом спектру питања у дијалогу и проценили преостали посао“.

У наредним данима, најавила је Могерини, радне групе ће се састати како би радиле на проведби договореног.

Двојица премијера су такође, саопштила је Могерини, разменили мишљења о даљим корацима и потврдили су преданост да наставе напредовати у нормализацији односа.

Дописник РСЕ из Брисела Рикард Џозвиак, који је до уторка рано ујутро пратио сусрет двојице премијера, каже да нико није очекивао овакав напредак нових преговарача у првом сусрету одржаном након готово једногодишње паузе у дијалогу Београда и Приштине.

„То је заиста било велико изненађење, јер се мислило да ће то бити више сусрет него састанак. Када су око 18 часова отпочели састанци, сви су говорили да ће све бити готово до 10 сати, да ће се мало разговарати са представницима Србије, мало са представницима Приштине, заједнички сусрет и готово. А онда , одједном, већ је било два сата ујутру и схватили смо да се унутра одвијају прави политички разговори, а не само упознавање. На крају смо чули да је Федерика Могерини заиста одлучна да се постигне договор и да пред нима заправо тежак распоред, да ће се и у будућности састајати чешће, колико сам схватио барем сваке две недеље. На крају, јутрос су се договорили око правосуђа.

Неки детаљи међутим још увек морају да се разјасне. На пример, знамо да ће бити једнак тужилаца Срба и Албанаца, али је питање како ће бити распоређивани случајеви. Да ли ће то бити по етничкој основи као и до сада? Да ли ће на пример српске судије добијати случајеве који се тичу српске мањине и обратно. Остало је дакле још детаља, али и питања о томе на чему ће се даље радити. Представници Косова желе да се ради на ‘парку мира’ код моста у Митровица и на цивилној заштити, док представници Србије инсистирају на питању Заједнице српских општина. Дакле, у овом тренутку није јасно шта ће бити наредна тема, али напредак је остварен и то већи него што се очекивало“, каже Џозивијак.

„У том смислу, премијери су се договорили да раде заједно како би се две земље избориле против тренутних проблема у регији, међу којим је и проблем илегалних миграција с Косова“, навела је Могерини.

Косовски и српски премијер изјавили су како је постигнути споразум важан за обе стране.

„Ово је веома важан споразум за нас. Осигурали смо да имамо јединствен систем правосуђа на целом Косову“, рекао је премијер Мустафа.

„Судије и тужиоци ће бити помешани, биће и Албанаца и Срба. За сада није утврђено како ће се расподелити предмети, али њихов састав је такав да осигурава да се сви предмети једнако третирају и буду унутар нашег правосудног система“, навео је Мустафа.

Премијер Александар Вучић изјавио је да је потписаним споразумом српска страна успела да заштити „српске интересе, те да „обезбеди да шеф Основног суда у Митровици буде Србин и да Срби на северу имају далеко већи број судија.

РСЕ

 

https://www.srbijadanas.net/veleizdajnice-pre-tri-godine-si-predao-srpsko-pravosudje-siptarima-i-ugasio-civilnu-zastitu/