Владика Теодосије: Утемељивачи српске државе су показали пут и задали вредности – да се не сабирамо око једног човека, да не продајемо и да се не лишавамо ове свете земље и светиња купљених небом и заливаних крвљу и сузама (ВИДЕО)

Данас на празник Свих српских светитеља и учитеља у Петропавловској цркви у Старом Расу (Новом Пазару) Св. Архијерејску Литургију служили су Преосвећене Епископи Јустин Жички, Јоаникје Будимљанско-никшићки и Теодосије Рашко-призренски уз саслужење свештенства и монаштва из више Епархија. Након Св. Литургије у оквиру традиционалног Светопетровског и дежевског сабора одржан је и пригодан културно-уметнички програм.

На крају свечаности гостима се обратио и домаћин Владика Теодосије:

Не да се сабирамо око једног човека, ма ко био он, који нуди нешто што није у складу са оним што смо примили од наших светих. Ма колико то било тренутно примамљиво, морамо да знамо да је то пролазно и да не треба да продајемо и да се лишавамо онога вечног, да се лишавамо ове свете земље и светиња које су купљене Небом и које су заливени крвљу и сузама наших мученика и светих.

Подсећајући на утемељиваче српске државе – Стефана Немању и остале творце, и то у храму у којем и јесте утемељена српска држава осам векова раније, рекао је да су они српском народу показали пут и задали вредности – „не земаљске и пролазне, већ вечне“.

„Не да се сабирамо око једног човека, ма ко био он, који нуди нешто што није у складу са оним што смо примили од наших светих. Ма колико то било тренутно примамљиво, морамо да знамо да је то пролазно и да не треба да продајемо и да се лишавамо онога вечног, да се лишавамо ове свете земље и светиња које су купљене Небом и које су заливени крвљу и сузама наших мученика и светих. Зато смо ми данас овде у храму Апостола светих,“ поручио је Владика Теодосије у Петропавловској цркви у Новом Пазару.

„Данас је Дан Свих српских светитеља. Наши достојни преци до сада су ходили тим стопама и ево, они су нама предали све ово што данас имамо,“ поручио је Владика Теодосије.

Говорећи о снази и нади да ће српски народ трајати а да ћемо „бити достојни да ће наша деца имати на кога да се угледају“, додао је: „Имамо на чему да благодарима иако често у мало броју сабирани знамо да сила Божја није у мноштву, ни у овом световном, него је сила Божја у нашој вери, нади и љубави да покажемо ко смо и шта ми данас представљамо у свету у којем живимо.“

Сабрање је важно уочи великој јубилеја – 800 година од независности Српске православне цркве, подсетио је Владика.

(НСПМ)

 

http://www.nspm.rs/hronika/vladika-teodosije-stevan-nemanja-i-utemeljivaci-srpske-drzave-su-pokazali-put-narodu-i-zadali-vrednosti-ne-da-se-sabiramo-oko-jednog-coveka-da-ne-prodajemo-i-da-se-lisavamo-ove-svete-zemlje-i-svetinja-kupljenih-nebom.html