Владимир Гајић: Како је убијен адвокат Миша Огњановић, ако је био под „мерама надзора“ тајне службе по наредби специјалног суда и на захтев Тужилаштва за организовани криминал?

Два месеца од убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића јавности нису познати резултати истраге, али ни шта је стална радна група која се бави случајевима напада и убистава адвоката до данас урадила. Управни одбор Адвокатске коморе Београда коју предводи адвокат Владимир Гајић упутио је данас низ питања надлежним особама у институцијама које су задужене за овај случај.

Републичку јавну тужитељку Загорку Доловац, министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића и директора полиције Владимира Ребића адвокати у саопштењу које је је потписао Гајић питају када ће бити решено убиство Огњановића, док су колеге адвокате Виктора Гостиљца и Југослава Тинтора из радне групе упитали који су ефекти заједничког рада с полицијом и јавним тужилаштвом. Адвокатима из радне групе постављено је и питање да ли су Тужилаштво за организовани криминал питали зашто је Драгослав Миша Огњановић био под мерама надзора, као и како је онда убијен.

„Иако је опште познато да је колега Огњановић био ‘под мерама’ тајне службе по наредби специјалног суда и на захтев Тужилаштва за организовани криминал, до данас нисмо сазнали колико дуго су мере примењиване и по ком основу, односно због чега“ , наводи се у саопштењу.

Адвокатска комора Београда је већ дуже од годину дана подељена. Сукоб је пре свега око тога ко је легитимно изабрано руководство – да ли је председник београдских адвоката Југослав Тинтор или Владимир Гајић.

Како додају, ово није први пут да лице које је под обрадом и под мерама страда од стране непознатог извршиоца.

„Поставља се питање, шта је учињено након убиства, да ли су мере одмах прекинуте и ако нису до кад су трајале? Да ли је Служба наставила обраду над породицом и пријатељима убијеног адвоката за ‘сваки случај“ , по старом добром обичају из предмета Ћурувија, Стамболић, Драшковић“, упитали су адвокати предвођени Владимиром Гајићем.

Подсетимо, познати београдски адвокат Драгослав Миша Огњановић, убијен је пре скоро два месеца на Новом Београду, а том приликом је његов син рањен у руку.

Овај случај од Вишег јавног тужилаштва, неколико дана након убиства преузело је Тужилаштво за организовани криминал, а у истрагу је, како је изјавио председник Адвокатске коморе Београд Југослав Тинтор укључена и Безбедносно информативна агенција. Ову одлуку донело је Републичко јавно тужилаштво са образложењем да овај чин убиства препознаје као напад на правосуђе и државу и да је овај догађај од општег јавног интереса, рекао је Тинтор крајем јула.

До данас, међутим, званичних информација о истрази овог убиства нема.

Адвокат Драгослав Огњановић је био у правном тиму Луке Бојовића, један од бранилаца Слободана Милошевића пред Хашким трибуналом, а био је и бранилац Ђорђа Прелића, правоснажно осуђеног у случају убиства Бриса Татона.

Након убиства адвоката Огњановића, Адвокатска комора Србије и Адвокатска комора Београда иницирале су формирање сталне радне групе која би требало да се бави случајевима напада и убистава адвоката којих је у протеклих 10 година било око 50.

Поред представника адвоката, радну групу чине и представници Министарства правде, Републичког јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова и Врховног касационог суда.

Како је наведено након првог састанка ове Радне групе, сви чланови су информисани радњама које су надлежни државни органи предузели у вези са решавањем убиства адвоката Драгослава Огњановића.

(Инсајдер)

 

http://www.nspm.rs/hronika/vladimir-gajic-kako-je-ubijen-advokat-misa-ognjanovic-ako-je-bio-pod-merama-nadzora-tajne-sluzbe-po-naredbi-specijalnog-suda-i-na-zahtev-tuzilastva-za-organizovani-kriminal.html