Војни синдикат: Припадници ВС недобровољно статирају на снимању филма у продукцији фирме Лазара Ристовског

 Војни синдикат Србије упозорио је да припадници Војске Србије „недобровољно“ статирају на снимању филма о краљу Петру И Карађорђевићу у, како се наводи, „понижавајућим и израбљујућим условима“.

Наводећи да је војницима обећана дневница од 1.100 динара за учешће у том филмском пројекту, синдикат је упозорио да изнајмљивање коња, који такође статирају у тој продукцији, кошта дневно 100 евра док се изнајмљивање волова плаћа 33 евра. 

„Корак да српски војник добије горе услове и третман од животиња у овом приватном продукцијском пројекту, опасан је преседан. Морални, људски али и законски преседан. Такав однос природан је след свих мобинга, малтретирања под маскама и иживљавања које неспособни офирици годинама спроводе у ВС“, пише у саопштењу.

Синдикат је упитао ко је наредио да се људство јачине две чете „свакодневно са редовних задатака премешта у шаторе приватних филмских продукција“, као и ко је одобрио да се дневнице за статирање војницима исплате из буџета.

Продукцијска кућа „Зилион филм“ глумца Лазара Ристовског снимала је протеклих дана у београдској касарни „Топчидер“ сцене за серију и филм „Краљ Петар Први у славу Србије“ уз учешће припадника Војске Србије.

(Бета)