Вучић и Мароко: Са Америком заједнички у борбу против тероризма

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је у понедељак у Београду са замеником помоћника државног секретара САД Питом Мароком и поручио да је „постизање стварног компромиса са Приштином једина гаранција будућности Србије и региона“.

Први човек наше земље рекао је да цени подршку америчке администрације у решавању питања КиМ, док је Мароко узвратио да поштује Вучићево залагање за мир у региону и допринос у међуетничком дијалогу на Западном Балкану. Гост је истакао да Србија предузима значајне кораке у борби против екстремизма и тероризма и да ту види велике могућности за сарадњу, као и да је остварен напредак у европским реформама. Саговорници су истакли да две земље које ове године обележавају век од успостављања дипломатских односа, настављају да јачају везе.

Мароко се састао и са председницом парламента Мајом Гојковић која је навела да је усвојен низ закона за спречавање тероризма. У разговору Марока са министром за иновације Ненадом Поповићем наглашено је да млади без посла и перспективе лако могу да постану мете екстремистичких група, па је решење у економском расту.

Иначе, у биографији Марока пише да је магистрирао међународно право на Универзитету у Оксфорду. Радио је у Бироу за Европу и Евроазију, бави се надгледањем руководства бироа који ради на спречавању злочина. Био је саветник у програмима владе САД у зонама конфликта. Служио је војску као маринац.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:737439-Вучић-и-Мароко-Са-Америком-заједнички-у-борбу-против-тероризма