Вучић у Анкари: Важно што Турску имамо као савезника и пријатеља (ФОТО)

Председник Србије Александар Вучић истакао је у понедељак, поводом присуства на инаугурацији председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Анкари, да је веома важно да имамо тако снажног регионалног партнера као савезника, а не као противника и непријатеља.

Вучић је подсетио да му је ово трећи или четврти сусрет са турским председником у веома кратком раздобљу и да је дошао на инаугурацију у име Србије да укаже част и поштовање турској држави, народу, председнику.

Пренео је да је председник Ердоган приредио веома срдачан пријем делегацији Србије и рекао да имамо много тога да урадимо у будућности, много тога је пред нама, много планова, много заједничких ствари да решавамо које се тичу економије, политике.

Изразио је очекивање да ће сарадња две земље бити даље унапређивана, као и да ће ускоро у Србију доћи турски председник, што је, како је оценио, веома важно за будућност наше земље.

Вучић је подвукао да је веома поносан на резултат наше политике да Турску имамо као пријатеља и савезника.

Казао је да је током боравка у Анкари имао и прилику за више билатералних сусрета, међу којима су били председник Бугарске Румен Радев, председник Македоније Ђорђе Иванов, мађарски премијер Виктор Орбан, албански премијер Еди Рама, као и са чланом председништва БИХ Бакиром Изетбеговићем и многим другима.
„Ово је била добра прилика где можете много за своју земљу да урадите“, закључио је Вучић.


ВУЧИЋ: СА ТАЧИЈЕМ НАЈКРАЋЕ, ОЧЕКУЈУ НАС ТЕШКИ РАЗГОВОРИ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Анкари да не зна да ли ће се у дијалогу Београда и Приштине постићи решење, али је нагласио да је сигуран да ће се борити за солуцију и покушати да уради све што је најбоље, као и да нас очекују поново тешки разговори у Бриселу.

Вучић је пренео да је у Анкари, где борави поводом инаугурације председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, имао кратак сусрет са председником тзв. Косова Хашимом Тачијем.

Прочитајте још – Вучић: Не очекујем да Приштина представи Статут ЗСО у року 

„Са њим сам најкраће причао, пошто с њим највише причам и очекују нас поново тешки разговори у Бриселу“, рекао је он.

На питање да ли ће нова рунда дијалога бити пдржана 25. јула, Вучић је одговорио да је мислио да ће бити раније одржана.

„Ја сам мислио да ће бити раније, али немојте ме држати за реч“, казао је он.

Вучић је упитан колико је рунди потребно да би се постигло решење поручио да не зна да ли ће се уопште постићи решење.

„Више пута сам рекао да нисам сигуран у то. Оно у шта сам сигуран јесте да ћемо се борити за решење, да ћемо покушати да урадимо све што је најбоље“, нагласио је он.

ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОЈ ВЕЧЕРИ

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који је данас званично започео нови петогодишњи мандат, приредио је свечану вечеру за око 40 шефова страних држава или влада, а међу њима је и председник Србије Александар Вучић.

Ердоган је претходно данас положио заклетву као председник Турске, две недеље пошто је поново изабран на тај положај.

Ердогановим ступањем на дужност на снагу ступа и нови извршни председнички систем, усвојен након референдума о уставним амандманима, којим се председнику даје пуна извршна власт у земљи.

Прочитајте још – Ердоган положио заклетву као председник Турске, инаугурацији присуствовао Вучић 

У свом говору испред председничке палате, Ердоган је истакао да је Турска кренула на путовање ка снажнијој влади и земљи.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: СА ОРБАНОМ ВИСОК СТЕПЕН САГЛАСНОСТИ

Председник Србије Александар Вучић имао је билатерални састанак са мађарским премијером Виктором Орбаном са којим је постигао висок степен сагласности.

„Разговарали смо о ситуцији у Европи, о односима који владају данас у Европи, о стратешком путу Србије и промишљању на стратешки начин где Србија и Мађарска виде своје место у будућности, како да оснажимо снаге у централној Европи и како да ојачамо нашу сарадњу, да повећамо мађарске инвестиције и присуство у услужном и банкарском сектору, али и како даље да оснажимо Србију“, објаснио је он.

Прочитајте још – Вучић: Величанствена Синагога за молитву, учење и окупљање; Орбан: Обнова шаље поруку сарадње и толеранције (ФОТО) 

Вучић је подсетио да мађарски званичници на сваком месту говоре добро о Србији и позивају ЕУ да прихвате Србију као своју прву нову чланицу.

„На томе сам завалан мађарском премијеру, влади и председнику. Са Мађарима, као што је Орбан рекао, имамо најбоље односе у савременој историји, што је веома важно имајући у виду број Мађара који живе код нас. Желим да ти људи осећају и виде колико поштујемо не само Мађаре у Мађарској, већ колико поштујемо и Мађаре који живе у Србији“, нагласио је он.

ВУЧИЋ: СА МЕРКЕЛ О КИМ И МНОГИМ ДРУГИМ ПИТАЊИМА

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је у данашњем телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел имао прилику да објасни српску позицију по питању Косова и Метохије.

„Имао сам јутрос телефонски разговор са канцеларком Меркел. Разумео сам и шта су и захтеви и питања Меркелове, а чини ми се да сам имао прилику да објасним и која је српска позиција и по питању КиМ и неким другим веома важним питањима“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да се захвалио због све већег броја немачких инвеститора који долазе у нашу земљу.

„Разговарали смо о многим другим питањима, односима према прошлости. Разговарали смо о европским важним питањима, појединим нормама и правилима која морамо да досегнемо у смислу спољне политике и превелике отворености или недовољне отворености према појединим земаљама. Да не помисли неко да се причало о ко зна каквим темама које би њима биле драге“, казао је он.

Он је, поводом данашњег разговора са Мароком у Београду, рекао да је захвалан Американцима што се чини да по први пут од када је Трампова администрација успостављена желе да нас чују.

„Не кажем да су нам савезници по питању КиМ, не кажем да је то лако, јер имају другачији поглед. Али желе да нас чују“, нагласио је он.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:737403-Вучић-у-Анкари-Важно-што-Турску-имамо-као-савезника-и-пријатеља-ФОТО